"Zna Lekić ko je ubio Jovanovića"

Miodrag Lekić zna ko je ubio urednika Dana Duška Jovanovića i to je bio onaj isti koji je nosio politički kišobran za ubistvo Zorana Đinđića, izjavio Đukanović.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.03.2013.

16:22

Default images

Podgoričke “Vijesti" navode da je u tim optužbama crnogorski premijer Milo Đukanović aludirao na bivšeg srpskog predsednika Vojislava Koštunicu.

Upitan da odgovori na pitanje lidera Demokratskog fronta i kandidata opozicije na predsedničkim izborima Miodraga Lekića o tome ko je probni vozač koji je ubio Jovanovića, Đukanović je kazao da bi Lekić to znao da je u vreme referenduma za crnogorsku nezavisnost, 2006. godine, bio u Crnoj Gori, a da nije morao da se bavi “onim važnim poslovima sređivanja penzionog staža u Rimu, što ga je onemogućilo da dođe i zaokruži 'da'”.

“I uz teskobu koju imam kada govorim o tome, jer znam da na ovaj načim povređujem emocije jedne porodice, ali na bezobrazluk se mora odgovoriti vrlo direktno - Duška Jovanovića je ubio onaj ko ga je najviše koristio dok je bio živ”, rekao je Đukanović na konferenciji za novinare povodom sto dana vlade.

Prema njegovim rečima, to je onaj koji je najviše koristio i Lekića u svim godinama njegovog ambasadorovanja, pa zato on zna o kome se radi.

“Taj čovek, koji uzgred, ponekad zna i da zapali poneku ambasadu velike države u Beogradu, ima jednu gadnu naviku - a to je da kada zaključi da neko ko mu verno služi dok je živ ne može više poslužiti kao mrtav, onda ga učini mrtvim”, poručio je Đukanović, prenele su "Vijesti".

Na insistiranje da odgovori ko je konkretno "probni vozač", Đukanović je kazao da je bio "dovoljno jasan".

“On je bio poslodavac i Jovanovića i Lekića i to je bio onaj isti koji nosi politički kišobran za ubistvo Zorana Đinđića i onaj koji je svojom politikom onemogućavao Srbiji da stane na evropski put, i to je onaj koji je svojim destrukcijama pred Briselom pokušavao Crnu Goru da omete na njenom evropskom putu. On je finansirao Lekića i njegovo društvo da idu u Vašington da traže odlaganje referenduma”, zaključio je Đukanović, kako pišu podgoričke “Vijesti" "aludirajući na Vojislava Koštunicu".

Komentarišući to što ga predsednički kandidat Miodrag Lekić često pominje na svojim tribinama, Đukanović je kazao da pre svega mora da se bavi radom vlade, a ne da upada u zamku koju mu, kako je rekao, postavljaju razni Lekići.

On je rekao da Lekić ima problem sa vlastitim identitetom, i da pokušava da ga pobedi na terenu kritike drugog.

“U mom slučaju našao je pogrešnu osobu, jer nikad nisam imao problem sa identitetom, on je veoma jasan. Nekom se ne dopada i to je legitimno, o tome razgovaramo, ali nisam pokušao da pobegnem ni od onog što sam radio i radim, ni od porodice, ni prijatelja, ni partije”, kazao je Đukanović.

On je naveo da Lekić sebe predstavlja kao karijernog diplomatu, ideološki nesvrstanog.

“On (Lekić) je to postao sa 45 godina, nakon što je bio direktor Centra za kulturu, ministar u raznim vladama, i to nije karijerni diplomata. Pokušava da se predstavi da je bio nezavisan i u odnosu na Srbiju i Crnu Goru, obavljajući dužnost ambasadora u Rimu, što govori da nije karijerni već nepismeni diplomata, jer dobro znamo da nema nezavisnih ambasadora”, ocenio je Đukanović.

On smatra da Lekić nije po definiciji mogao biti nezavisni diplomata, posebno ne Miloševićev (Slobodana Miloševića).

"Kao kada bih se ja kandidovao da budem predsednik velike Srbije”, rekao je Đukanović.

Crnogorski premijer je rekao da je, nakon razlaza u vrhu vlasti 1996. godine, kada su sve diplomate dobile poziv da se vrate u Crnu Goru zbog nelegitimnosti savezne vlade tadašnjeg premijera Momira Bulatovića, Lekić odlučio da ostane da služi Miloševićevom režimu, a ne Crnoj Gori.

On je podsetio i da je Lekić 2001. godine, uz Vladetu Jankovića, bio jedan od prva dva ambasadora koje je Vojislav Koštunica odredio za svog predstavnika u Rimu.

“I danas pokušava da proda maglu da su za njega jednako važni oni koji su glasali za i protiv Crne Gore. I ova Vlada i šef države služe svima u Crnoj Gori, to je neupitno, ali upitna je podvala koju Lekić nudi bežeći od svog identiteta, kad je danas poželio da bude na čelu države protiv koje je zdušno radio do pre šest godina”, rekao je Đukanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: