Tači ništa ne da Zajednici opština

Nakon sastanka s Ketrin Ešton, Hašim Tači izjavio da je dijalog u završnoj fazi, ali da Zajednica srpskih opština neće imati zakonodavna i izvršna ovlašćenja.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 14.03.2013.

11:43

Default images

Podsetimo, upravo je to ono na čemu insistira srpska strana.

Kosovski premijer je izjavio, nakon sastanka sa visokom predstavnicom EU, s kojom je razgovarao u Prištini, da je po pitanju dijaloga s Beogradom optimista i da se stvari kreću u "potrebnom pravcu".

Prema njegovim rečima, poseta visoke predstavnice EU Prištini je snažna poruka za napredak postignut na Kosovu i podstrek za nastavak razgovora o normalizaciji odnosa između dve zemlje. Tači je ujedno i konstatovao "da smo u ovom trenutku u fazi poslednjeg definisanja o postizanju sporazuma za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije".

Posle postizanja dogovora uslediće, prema njegovim rečima, organizovanje izbora u četiri opštine na Kosovu i u skladu sa zakonima Kosova formiranje asocijacije opština sa srpskom većinom. Uz napomenu da će to biti uvek u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova, bez ijednog zakonodavnog ili izvršnog mandata, ili, kako je rekao, trećeg nivoa vlasti.

Zajednički zaključak sastanaka koje je Eštonova imala na Kosovu, s predsednicom, premijerom i političkim liderima, prema rečima Tačija, jeste da treba nastaviti proces normalizacije odnosa između Kosova i Srbije, ali uz poštovanje Ustava i zakona Kosova i evropskih standarda.

On je istovremeno naglasio da je vlast u Prištini u ovom trenutku u fazi poslednjeg definisanja o postizanju sporazuma za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, što podrazumeva i potpunu normalizaciju stanja na severu, "kako bismo imali slobodno kretanje ljudi i robe, rasformiranje svih ilegalnih struktura bezbednosti, početak funkcionalizacija pravosuđa prema zakonima Kosova".

Petrović: Suština je da Zajednica bude u sistemu Kosova

Beta-AP
I potpredsednik kosovske vlade Slobodan Petrović izjavio je danas da Zajednica srpskih opština neće imati nikakve zakovodavne nadležnosti, da će biti deo sistema Kosova, ali da je važno da građanima obezbedi bolji život.

On je u izjavi Tanjugu nakon sastanka sa Eštonovom rekao da je ona praktično time potvrdila ono što je u Briselu već čuo tokom prošle runde pregovora, kada je učestvovao kao član delegacije Prištine.

"Sa stanovništa EU odnosno Ešton, zajednica neće imati zakonodavnu vlast. Neće biti tri nivoa vlasti, već samo centralna i lokalna vlast kao na čitavom Kosovu", objasnio je on dodajući da se u dijalogu još traže rešenja oko detalja vezanih za samu organizaciju zajednice.

Suština, prema njegovim rečima, jeste da će zajednica srpskih opština biti u sistemu Kosova, odnosno pod ingerencijom Prištine.

Petrović je podvukao da je za ovaj proces jako bitno učešće svih relevatnih faktora, domaćih i međunarodnih, i da je važno da se u narednoj rundi dijaloga postigne dogovor o tome, ali da je još važnije da se dogovor realizuje na terenu.

"Očekujemo da to neće ići baš tako lako. Ohrabruju reči Ešton da je imala sastanak sa državnim rukovodstvom Srbije, da su se u načelu dogovorili oko naredne runde, gde očekujem da će doći do konkretnih dogovora, koji će biti pretočeni u sporazum", poručio je Petrović i dodao da se u aprilu očekuje potpisivanje sporazuma, odnosno da jun bude mesec njegove primene i da se tada i završi ovaj proces.

A šta je nakon sastanka rekla Eštonova?

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost saopštila je danas nakon posete Prištini da je s tamošnjim političkim liderima imala "otvorene i intenzivne razgovore o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova".

"Razgovarali smo pre svega o primeni već postignutih sporazuma i potrebi da se diskusije na temu otvorenih pitanja što pre realizuju”, piše u saopštenju dostavljenom medijima. Podsetimo, Beograd, s druge strane, traži upravo ono što Tači kaže da neće dobiti, a to su izvršna i zakonodavna ovlašćenja za Zajednicu srpskih opština. Premijer Srbije je pre dva dana, na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, rekao da je to linija ispod koje Beograd ne može da ide, dodajući da je Beograd spreman na maksimum kompromisa dok je Priština ta koja ne popušta.

Međutim, "Blic" je sinoć objavio da su Beograd i Priština postigli dogovor o Zajednici srpskih opština, ali takav da u potpunosti ne odgovara ni Srbima ni Albancima.

Inače, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost danas je u Prištini, osim s premijerom Kosova, razgovarala još i s kosovskom predsednicom Atifetom Jahjagom i predstavnicima političkih partija u parlamentu u Prištini.

Tom sastanku prisustvovali su predstavnici svih partija, izuzev Samoopredeljenja Aljbina Kurtija, dok je u ime Srpske liberalne stranke u razgovoru učestvovao njen predsednik i potpredsednik kosovske vlade Slobodan Petrović.

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je nakon tog sastanka da je optimista, da se nada dogovoru Prištine i Beograda u dijalogu, da se on nastavlja, te da u razgovoru nije bilo nikakvog pritiska EU.

Iz Prištine, Ketrin Ešton stiže u Beograd, gde će u 13 sati početi razgovore sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, premijerom Ivicom Dačićem i prvim potpredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

106 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: