HR: 70 % uzoraka ima aflatoksin

Inspekcija koja je u hrvatskoj urađena nakon otkrića da je u Dukatovim i Vindijinim pakovanjima mleka nađen aflatoksin, pokazala da 70 % uzoraka ima aflatoksin.

Izvor: B92

Petak, 15.02.2013.

12:07

Default images

Kako prenosi portal 24sata.hr, uzorci stočne hrane i mleka uzeti su sa nekoliko farmi Vindije, Dukata, ali Meglea u Osječko-baranjskoj i Brodsko-posavskoj županiji.

Od prvih stotinak uzoraka mleka, koliko ih je dosad analizirano, u 70 odsto su utvrđene nedozvoljene količine aflatoksina, potvrdio je za Večernji list direktor Hrvatskog veterinarskog instituta Željko Cvetnić.

On nije želo da kaže odakle tačno su uzorci uzeti jer se čekaju i dodatne potvrde analiza iz Beča. Ista analiza čeka se i za povučene količine Vindijinog i Dukatovog mleka iz prodavnica.

Iako je analiza u Hrvatskoj analiza konaminiranog mleka počela da se radi tek šest dana od izbijanja afere s mlekom, Ministarstvo poljoprivrede pozvalo je potrošače da normalno kupuju mleko jer spornog mleka, kako tvrde, više nema na policama trgovina.

Podsetimo, Dukatova i Vindijina mleka prodaju se i u Srbiji, gde je odmah po saznanju da je mleko zagađeno aflatoksinom povučeno iz prodaje u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, urađena vanredna inspekcija koja je pokazala da je mleko koje se prodaje u Srbiji bezbedno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: