EU obećala pomoć Maliju

Evropska unija je najavila odmrzavanje pomoći u vrednosti od 250 miliona evra za Mali, dok Ujedinjene nacije upozoravaju na opasnost od eskalacije nasilja.

Izvor: Tanjug

Utorak, 12.02.2013.

19:58

Default images

Pomoć od četvrt milijarde evra iz fondova EU za Mali zamrznuta je prošle godine uoči vojnog udara u martu, koji je omogućio islamističkim pobunjenicima da zauzmu sever zemlje sve dok prošlog meseca snage predvođene Francuskom nisu započele vojnu ofanzivu kako bi proterale ekstremiste.

"Činjenica da su malijske vlasti brzo usvojile političku mapu puta o tranziciji za uspostavljanje demokratije i stabilnosti otvorila je vrata za slanje pomoći za razvoj", rekao je evropski komesar za razvoj Andris Pibalgs.

On je na sastanku resornih ministara u Irskoj rekao da ova odluka EU pokazuje čvrstu opredeljenost Unije da pomogne Maliju, preneo je AFP.

Prema njegovim rečima, pomoć će se koristiti s jedne strane za obnovu demokratije i jačanje mira, odnosno na podsticanje pomirenja, prevenciju sukoba kako bi potom u julu mogli da se održe izbori.

Sredstva će takođe biti upotrebljena za obezbeđivanje hrane, vode i osnovnih uslova za život, kao i za podršku naporima za pokretanje ekonomije Malija, rekao je on.

U međuvremenu je visoka predstavnica UN za ljudska prava Navi Pilaj upozorila Savet bezbednosti UN da postoji opasnost od toga da Mali bude uvučen u "katastrofalnu spiralu nasilja" zbog odmazdi.

"Pozivam sve strane u konfliktu da poštuju humanitarno pravo i ljudska prava i spreče osvetničke napade", rekla je ona dodavši da je "zaštita ljudskih prava ključ za stabilizaciju situacije".

Francuska intervencija počela je 11. januara kako bi pomogla vladi Malija da uspostavi kontrolu u zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: