SAD: Peticija za kontrolu oružja

Bela kuća je na svojoj internet stranici pokrenula peticiju sa pozivom na kontrolu distribucije i upotrebu oružja koju je već potpisalo 172.000 Amerikanaca.

Izvor: B92

Utorak, 18.12.2012.

07:23

Default images

U masakru u školi Sendi Huk u Njutaunu u petak 20-godišnji Adam Lanca ubio je 20 dece, uzrasta šest i sedam godina, kao i šestoro odraslih - direktorku škole, psihologa i četvoro nastavnika, a zatim izvšio samoubistvo. Barak Obama je dan posle posetio Njutaun i ožalošćene porodice i tom prilikom kazao da Bela kuća mora uraditi mnogo više na zaštiti dece.

Bela kuća je ranije saopštila da je kontrola oružja deo, ali ne celokupan odgovor za rešavanje pitanja nasilja u SAD. Pre krvavog pohoda, Lanca je sa više metaka ubio svoju majku. Motivi ovog užasnog zločina još se istražuju.

Peticijom se, naime, traži donošenje zakona o kontroli distribucije i upotrebe oružja. Prema američkim zakonima, peticiju mora da podrži najmanje 25.000 Amerikanaca da bi ušla u parlamentarnu proceduru i taj uslov je do sada višestruko zadovoljen.

SAD su poznate po nepostojanju striktnih i strogih zakona i pravila o posedavanju oružja, a prema poslednjim podacima, na 300 miliona Amerikanaca registrovano je čak 270 miliona primeraka oružja. Ova činjenica se često navodi kao osnovni problem sigurnosti i sve učestalijih oružanih napada na civile.

Šta je odgovor SAD na Njutaun?

Predsednik SAD Barak Obama razgovarao je sa potpredsednikom Džozefom Bajdenom i tri člana kabineta o odgovoru vlade na zločin u školi u Njutaunu u Konektikatu.

Neimenovani zvaničnik je rekao da je Obama razgovarao sa visokim zvaničnicima Bele kuće, kao i sekretarom za obrazovanje Arnom Dankanom, državnim tužiocem Erikom Holderom i sekretarom za zdravstvo i ljudske resurse Ketlin Sibelijus, preneo je Rojters.

Cilj sastanka je bio "početak pronalaženja načina na koji država može da odgovori na tragediju u Njutaunu", kazao je taj zvaničnik. On nije naveo detalje, ali je dodao da će se rad nastaviti.

Obama je rekao da će podržati akciju kada je reč o masovnim ubistvima u SAD, ali Bela kuća za sad nije saopštila nikakve korake. Demokrate su najavile da nameravaju da ponovo uvedu zabranu poluatomatskog oružja koja je istekla 2004. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: