Hag:Većina procesa gotova za godinu

Predsednik Haškog tribunala Teodor Meron ocenio je u Generalnoj skupštini UN da će u narednih godinu dana većina predmeta u tom sudu biti završena.

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.10.2012.

20:52

Default images

Meron je danas predstavio Generalnoj skupštini UN godišnji izveštaj o radu tog suda, obavestivši ih o izlaznoj strategiji Tribunala.

Prema njegovim rečima, sem nekoliko predmeta u kome su optuženi nedavno uhapšeni i prebačeni u pritvor suda, svi ostali će biti okončani u narednih 12 meseci, dok bi većina predmeta u žalbenom postupku trebalo da bude završena do decembra 2014.godine.

Meron je istakao da će na brzinu kojom će biti sprovedena izlazna strategija uticati i odlazak dela zaposlenih u sudu sa višegodišnjim iskustvom, kao i kompleksnost međunarodnih procedura prilikom vođenja predmeta.

On je dodao i da će Haški tribunal učiniti sve da se procesi što pre završe, uz poštovanje svih procesnih prava optuženih, kao i zaštitu svedoka i žrtava.

Meron je takođe rekao da je rad Tribunala imao uticaj i na razvoj pravnog sistema u zemljama na prostoru bivše Jugoslavije, koje su same dobile da vode niz predmeta iz domena ratnih zločina.

Predsednik suda u Hagu osvrnuo se na dvadesetogodišnjicu rada Tribunala, koja će biti u maju 2013.godine, ukazavši na značaj koji je taj sud imao na samo međunarodno krivično pravo.

Tokom dve decenije postojanja, Tribunal je pokazao da postoji izvodljivost i primenjivost međunarodnog krivičnog prava stvarajući osnove za nove međunarodne sudove i tribunale, kao i okvir za novi svetski poredak, onaj u kome će svi osumnjičeni za teška kršenja ljudskih prava u vreme oružanih sukoba biti odgovorni za svoja dela, naveo je Meron.

Kao još jedan od uspeha ovog Tribunala, predsednik suda je pomenuo i uticaj koji je Hag imao na razvoj međunarodnog humanitarnog prava, posebno onog dela koji se tiče zaštite žrtava seksualnog nasilja.

Takođe, ukazao je i na činjenicu da državni imunitet koje su neke zemlje davale svojim liderima, nije sprečio sud da oni budu izvedeni pred lice pravde.

On se na kraju zahvalio državama članicama Generalne skupštine UN, istakavši da bez njihove podrške Tribunal u Hagu ne bi mogao da ostvari rezultate koji su postignuti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: