Sirija: Napadnuta zgrada televizije

U Siriji je od jutros poginulo 13 osoba, a pobunjenici su noćas napali zgradu državne televizije u Alepu, javile su nevladine organizacije i agencija Sana.

Izvor: B92

Subota, 04.08.2012.

10:01

Default images

Prema saopštenju sirijske Opservatorije za zaštitu ljudskih prava, pobunjenici su noćas izvršili napad na zgradu državne televizije u Alepu i oko nje postavili eksploziv, ali su se povukli pošto ih je bombardovala regularna vojska.

Državna novinska agencija Sana je potvrdila da je izvršen napad na televiziju, navodeći da su "teroristi napali civile i zgradu" (televizije), ali da su je "vojnici odbranili".

Žestoki sukobi danas su nastavljeni i u kvartovima Salahedin i Seif el-Davla u zapadnom delu Alepa, koje pod kontrolom drže pobunjenici.

U Siriji je danas poginulo 13 osoba, od kojih jedna u Latakiji na severozapadu zemlje, šest u Deir Ezoru u istočnom delu, i šest u regionu Damaska.

Opservatorija je navela da je regularna vojska u najjačem napadu od početka sukoba u Siriji, bombardovala kvart Tadamun u južnom delu Damaska, gde su takođe raspoređeni pobunjenici, i da su borbe nastavljene u četvrti Džobar u istočnom delu grada.

Sana je navela da je vojska izvršila juriš na "teroriste" u Tadamunu.

U Siriji je samo juče poginulo oko sto ljudi, a prema najnovijim podacima Opservatorije, od marta prošle godine, kada su počeli sukobi u toj zemlji, život je izgubilo više od 20.000 ljudi, među kojima 14.000 civila.

Ubijen voditelj državne televizije

Voditelj sirijske državne televizije Mohamad el-Said, koji je kidnapovan polovinom jula, je ubijen, saopštila je Opservatorija za zaštitu ljudskih prava.

"Poznat voditelj sa državne televizije je pogubljen i Front el-Nosra je preuzeo odgovornost za to ubistvo" rekao je agenciji Frans pres direktor Opservatorije Rami Abdel Rahman.

El Nosra je u svom saopštenju potvrdila otmicu i ubistvo, navodeći da su "heroji" iz regiona Damaska zarobili voditelja državne televizije i da je on pogubljen pošto je saslušan.

Saopštenje je objavljeno na vebsajtu na kojem se vidi zastava Al Kaide, a uz tekst je postavljena fotografija voditelja prislonjenog uz zid. "Neka ovo bude lekcija svima koji podržavaju režim", navela je El Nosra.

Međunarodna nevladina organizacija Reporteri bez granica izrazila je 24. jula zabrinutost za El-Saida, i od otmičara zatražila njegovo oslobađanje, dodajući da "mediji, novinari, profesionalci i građani" ne treba da budu meta napada zaraćenih strana u Siriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: