"Parlament će kontrolisati vlast"

Novoizabrani predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović kaže za B92 da je njegova namera da parament bude istinski kritičar i kontrolor vlasti.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 23.07.2012.

16:18

Default images

"Ovo neće biti parlament koji će biti samo produžena ruka izvršne vlasti, imaće pun kapacitet i kontrolnu ulogu", rekao je Stefanović.

Govoreći o ciljevima, on je najavio osnaživanje rada skupštinskih odbora, otvaranje parlamenta ka javnosti i određene mere koje će omogućiti opoziciji da značajnije utiče na rad Skupštine.

"Očekujem da će atmosfera u parlamentu biti neuporedivo bolja, moja dužnost je da pokušam da obezbedim i duh tolerancije i demokratije i budite uvereni da ću učiniti sve što je u mojoj moći da tako i bude", rekao je Stefanović.

On je dodao da je i danas pokušao, ne javljajući se za reč, da pokaže da ne diskutuje partijski i da želi da bude predsednik svih poslanika i da oni u njemu vide saradanika.

Stefanović smatra da to što je mlad postao predsednik parlamenta može da nadoknadi iskustvom u političkom i drugim aspektima javnog života.

On je dodao da je za sutra u 15.30 sati zakazao narednu sednicu na kojoj će se raspravljati o zakonima o vladi i ministarstvima.

"U toku je su i konsultacije sa šefovima poslaničkih grupa gde se dogovaramo o sastavu skupštinskih odbora", naveo je Stefanović, istakavši da će predstavnici opozicije svakako imati pravo na predsednike određenih odbora.

Ukazavši da su prethodnom sazivu predsednici admistrativnog i skupštinskog odbora za bezbednost bili iz redova vladajuće koalicije, Stefanović je naveo da će nastojati da udovolji volji većine.

Novoizabrani predsednik Skupštine je poručio da i u rad odbora treba vratiti parlamentarizam i da poslanici koji su članovi odbora moraju imati veću ulogu nego danas.

Za izbor Nebojše Stefanovića (SNS) na mesto predsednika Skupštine Srbije glasalo je 142 poslanika, protiv je bilo 48, a uzdržano 15.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: