Borba za prevlast u DS

Ako SNS-SPS-URS oforme vladu, DS čeka vanredna izborna skupština na kojoj će Boris Tadić imati protivkandidata i to svog zamenika Dragana Đilasa, piše Danas.

Izvor: B92, Blic

Četvrtak, 05.07.2012.

09:09

Default images

To je Danasu potvrdilo više funkcionera DS "srednjeg ranga", dok su oni u najužem vrhu nešto "ćutljiviji"

Sve se češće može čuti da će među demokratama doći do kadrovskih i organizacionih promena, tim pre ako se u obzir uzme najnoviji sukob dva istaknuta funkcionera demokrata Vuka Jeremića i Dragana Đilasa.

Sagovornici Danasa kažu da se trenutno čeka šta će se dogoditi s formiranjem vlade. "Kada se stvari do kraja razjasne, biće zakazana sednica Glavnog odbora. S obzirom na to da je GO prethodni put zasedao krajem maja, po Statutu, sledeća redovna sednica treba da bude krajem avgusta ili početkom septembra", kažu sagovornici tog lista.

Ako se nekim slučajem desi još jedan preokret u formiranju vlade, te Ivica Dačić vrati mandat i napravi se velika koalicija sa SNS, biće zakazana vanredna sednica GO DS na kojoj bi morale da se promene prethodne odluke tog stranačkog organa o zabrani paktiranja s naprednjacima.

Međutim, ako se formira vlada SNS-SPS-URS, demokrate očekuju da Glavni odbor zakaže vanrednu izbornu skupštinu, na kojoj bi se biralo novo rukovodstvo i, prema najavama Borisa Tadića, bili promenjeni svi oni koji nisu ostvarili očekivan izborni rezultat.

"Onda bismo izbornu skupštinu verovatno imali na jesen. O tome da bude 5. oktobra, kako spekulišu neki mediji, u stranci se uopšte nije razgovaralo", kažu demokrate.

Za ostanak Tadića na čelu DS biće važno i da li će članovi Glavnog odbora na prvoj sledećoj sednici usvojiti njegov izveštaj o radu stranke između dva zasedanja GO.

Ukoliko GO ne usvoji taj izveštaj, automatski se zakazuje vanredna skupština. Danasovi sagovornici iz DS uopšte ne odbacuju takvu mogućnost, jer je stranka "od kraja maja do danas najverovatnije ostala i bez vlade". Isti izvori ističu da bi uoči izborne skupštine DS moglo da dođe do "otvorenog rivalstva" Tadića i Đilasa, koje bi se razrešilo u direktnom nadmetanju za poziciju lidera stranke.

Ja tebe kancelarijom, ti mene mostom

Za to vreme, Dragan Đilas i Vuk Jeremić prvi put su otvoreno ušli u medijski unutarstranački obračun, koji je počeo Đilasovom prozivkom Jeremića za "sramotan" budžet od sedam miliona dolara za njegovu kancelariju u Njujorku, da bi Jeremić uzvratio optužujući Đilasa za "prvi pucanj u borbi za budućnost i dušu Demokratske stranke".

Đilas, zamenik predsednika DS i gradonačelnik Beograda, u intervjuu Blicu je rekao da je još u petak o svom stavu o ceni kancelarije u Njujorku upoznao Predsedništvo DS i premijera, a priču o sedam miliona u utorak je objavio Blic.

Jeremić, član Glavnog odbora DS, šef diplomatije i novoizabrani predsedavajući Generalne skupštine UN, označio je kao besmislenu cifru od sedam miliona, a reči stranačkog kolege Đilasa kao "demagoški ispad". Jeremić je u intervjuu Politici, u izdanju od četvrtka, potvrdio da je prisustvovao Predsedništvu DS prošlog petka, kad je Đilas, kako tvrdi, upoznao prisutne o svom stavu.

Komentarišući izjavu Đilasa da je sramotna odluka vlade se izdvoje tolika sredstva, Jeremić je rekao da je "Dragan Đilas verovatno među poslednjim ljudima u Srbiji koji bi smeo da koristi takve izraze".

"Gradonačelnik koji spori nadležnost državne revizije da preispita troškove gradske uprave, teško da bi trebalo da uzima sebi za pravo da preispituje odluke republičke vlade", kazao je Jeremić Politici.

Gostujući na Prvoj televiziji, Jeremić je Đilasa "prozvao" i za Most na Adi, čija je cena mesecima bila tema medija: "Čak i da je sedam miliona (dolara) tačno, narednih 60 godina Srbija bi mogla da predsedava za cenu jednog Mosta preko Ade, naravno bez pristupnih saobraćajnica".

Upitan ima li nekog nesporazuma između njega i Đilasa, Jeremić je istakao da su Djilasove reči "demagoški ispad" i "prvi pucanj u borbi za budućnost i dušu Demokratske stranke".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

190 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

5 h

Podeli: