Polovina ne želi geja za prijatelja

U Srbiji još postoji velika netolerancija i predrasude prema LGBT osobama, pokazalo je istraživanje "Stratedžik marketinga".

Izvor: B92

Utorak, 26.06.2012.

22:28

Default images

Trećina ispitanika ne bi želela da za komšiju ima osobu drugačije seksualne orijentacije, a skoro polovina ne bi želela LGBT osobu za prijatelja, prenose "Novosti".

Istraživanje je pokazalo da 68 odsto građana smatra da "Parada ponosa" služi samo da bi se paradiralo i da bi se pokazivalo drugačija seksualna orijentacija, a samo 29 odsto ocenjuje da je cilj ukazivanje na diskriminaciju ljudi drugačije seksualne orijentacije.

Prema ispitivanju, 26 odsto građana smatra da država treba da zaštiti prava seksualnih manjina isto kao i neke druge manjine, dok 62 procenta ne deli takvo mišljenje. Od toga 28 odsto čak smatra da su osobe drugačije seksualne orijentacije "bolesne", a 34 odsto da su "štetne".

Prema rečima Gordane Logar, istraživanje je pokazalo da postoji mnogo veća distanca prema LGBT osobama, čak veća i nego prema Albancima, prema kojima tradicionalno postoji velika distanca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: