"Podrška Austrije na putu ka EU"

Zvanični Beč će nastaviti da podržava Srbiju. Pregovori o pristupanju EU sa Srbijom treba da otpočnu što je pre moguće, kaže predsednik Austrije Hajnc Fišer.

Izvor: B92

Petak, 23.03.2012.

18:59

Default images

Fišer je pred sastanak s predsednikom Srbije Borisom Tadićem podvukao da je jasna politika Austrije kada je reč o državama zapadnog Balkana, od kojih je Srbija najveća, a to je da Beč želi da im se otvori evropska perspektiva.

"Zato se Austrija posebno zalagala u martu da učestvuje u donošenju odluke koje su dovele do dodele statusa kandidata Srbiji. Možete biti uvereni da naša politika, koja je usmerena da pregovori koji moraju biti vođeni budu uspešni, ostaje nepromenjena. Austrija nema nijedan razlog da bude zainteresovana za odugovlačenje sa pregovorima", poručio je on.

On je ocenio da je pravac Srbije po pitanju približavanja EU ispravan.

Povodom predstojećih izbora u Srbiji, Fišer nije želeo da spekuliše o budućim vlastima, ali je rekao da je "uveren da je za Austriju bilo ispravno da korača evropskim putem, da je to bilo ispravno za Hrvatsku i Sloveniju, kao i da je ista logika ispravna i za Srbiju".

Upitan o odnosima između dve zemlje Fišer je ocenio da su odnosi veoma dobri.

"Verujem da u fudbalu igramo jedni protiv drugih. Inače su odnosi jako dobri. Naša ministarstva spoljnih poslova tesno sarađuju. Imam lično odličan odnos sa predsednikom Tadićem. Austrija je najveći investitor u Srbiji već puno godina. Naša bilateralni trgovinska razmena uskoro će dostići granicu od 900 miliona evra", objasnio je on.

Fišer je ukazao na to da je inače EU glavni spoljnotrgovinski partner Srbije, te da čak 60 odsto trgovine otpada na ekonomske odnose sa Unijom.

On je naglasio da, i pored tih veoma pozitivnih podataka, treba uvek ulagati dalje napore u pospešivanje odnosa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: