Kosovo sutra ulazi u organizacije

Zamenik ministra spoljnih poslova Kosova Petrit Selimi izjavio je danas da dogovor Beograda i Prištine vodi do članstva Kosova u 36 regionalnih inicijativa.

Izvor: B92

Petak, 24.02.2012.

12:42

Default images

On je dodao da taj dogovor znači i da će Priština uskoro moći da otvori kancelariju u Beogradu.

Selimi je u Prištini novinarima iz Srbije rekao da će od sutra početi rad na učlanjenju Kosova u međunarodne organizacije.

Zamenik šefa kosovske diplomatije rekao je da će Kosovo biti punopravni član, a ne posmatrač ili pridruženi član, i dodao da će dogovorena formula za regionalno predstavljanje Prištine biti iskorišćena i za učlanjenje u druge međunarodne organizacije.

"Imaćemo pravo na sporazumne odnose i to nam je je važno jer dozvoljava da imamo veću interakciju i budemo odgovorniji član međunarodne zajednice, a Kosovo i Srbija će sedeti za istim stolom", rekao je Selimi i podsetio da je Kosovo do dogovora o regionalnom predstavljanju učestvovalo "kroz UNMIK i Gimnik formule".

Selimi je naveo da je Priština odbila asimetrično predstavljanje koje znači da je Kosovo samo posmatrač, jer želi da bude punopravni član regionalnih inicijativa.

Istakao je da je cilj Prištine da dogovorenu formulu ne koristi samo na regionalnom nivou, nego i u "širem kontekstu evropskih organizacija".

Selimi je naveo da će Kosovo ući u sporazumne odnose sa EU i pored toga što pet zemalja članica nije priznalo nezavisnost Kosova.

Zamenik šefa kosovskog šefa diplomatije podsetio je da je Kosovo priznalo 88 zemalja, a da je za prijem Kosova u Međunarodni monetarni fond glasalo 106 zemalja, a kosovski pasoš, kako je naveo, priznaje više od 155 država, uključujući i Kinu i zemlje EU koje nisu priznale Kosovo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: