Ambasadorka žali zbog potpisa

Slovenačka ambasadorka u Japanu, koja je u ime svoje države potpisala sporazum ACTA, uputila je izvinjenje javnosti zbog svog postupka i nepažnje.

Izvor: B92

Petak, 03.02.2012.

11:48

Default images

U vrlo iskrenom saopštenju, koje prenosi metinalista.si, ambasadorka Helena Drnovšek Zorko navodi kako je sporazum potpisala prema instrukcijama vlade, jer je to u opisu njenog posla, ali navodi kako je to pre svega njen lični propust, jer kao građanin na vreme nije uvidela štetnost sporazuma za državu i njene građane.

"Ovim odgovorom, koji je lične prirode i predstavlja moje privatne stavove, želim objasniti svoje postupke svim ljudima koji su mi slali upite, svojim prijateljima, svim Anonimusima, ali i samoj sebi i svojoj deci", otvorena je bila ambasadorka.

"Trenutak građanske nepažnje rezultovao je potpisivanjem nečeg čemu se snažno protivim."

"Potpisala sam sporazum ACTA zbog građanske nepažnje, jer naprosto tome nisam na vreme pridala značaj. Naprosto nisam jasno povezala sporazum za koji su mi date instrukcije da ga potpišem sa sporazumom, koji prema mojim građanskim uverenjima, limitira i uskraćuje slobodu na najvećoj i najvažnijoj mreži u ljudskoj istoriji, a time limitira i budućnost naše dece", objašnjava Helena Drnovšek Zorko.

"Dopustila sam sebi period građanske dokolice, nakratko sam se odvojila od medijskih izveštaja u Sloveniji, nisam obraćala pažnju na Avaz i poplavu peticija. Jednostavno sam sebi dopustila da spavam. U svoju obranu mogu samo reći da mi je taj odmor zaista bio i potreban, jer previše radim. U takvoj situaciji sam previdela važnost onoga što sam potpisala. A sutra sam se probudila s teretom nepodnošljive lakoće jednog potpisa", nastavlja ambasadorka.

"Možda i nisam imala izbora, ali morala sam bar da pokušam da se borim."

"Želim se izviniti svima, a posebno svojoj deci, jer sam izvršila svoju službenu, ali ne i građansku dužnost. Ne znam jesam li imala neku drugu opciju u vezi potpisivanja, ali morala sam bar da pokušam. Međutim, nisam. Propustila sam priliku da se borim za pravo na kritiku", požalila se Helena Drnovšek Zorko.

Pri tom je ambasadorka ukazala na činjenicu da je u slovenačkom parlamentu i medijima demonizuju kao nekog ko je potajno u dalekom Tokiju potpisao sporazum na svoju ruku. "To je vrlo opasno jer prikriva odgovornost ljudi koji su zaista imali moć da odluče o tom pitanju i koji su o tome zaista odlučili. Odluku o tome da Slovenija potpiše sporazum ACTA doneli su vlada i parlamentarni odbor za EU pitanja. Pre toga je Slovenija već neko vreme bila uključena u kreaciju sporazuma, ali je sve to napravljeno bez ikakve transparentnosti", upozorava kći pokojnog Janeza Drnovšeka.

Ambasadorka je Slovence pozvala da u što većem broju dođu na protest protiv ACTA.

Na kraju je apelovala na Slovence da dođu na protest protiv ACTA, koji je zakazan za 4. februar u Ljubljani, ocenivši kako će odaziv biti jasan pokazatelj nezadovoljstva koji građani osećaju zbog sporazuma.

"Neka moj primer svima posluži kao upozorenje kako brzo možemo počiniti greške ako se uspavamo. Ako ništa drugo, tada vrlo nemirno spavate", zaključila je slovenačka ambasadorka u Japanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: