Srpski pisci brane Nikolaidisa

Upravnik Narodne biblioteke Sreten Ugričić i članovi Foruma pisaca javno su podržali savetnika predsednika Skupštine Crne Gore Andreja Nikolaidisa, piše "Pres".

Izvor: B92

Sreda, 18.01.2012.

23:36

Default images

Ugričić je, naime, potpisao saopštenje koje je uputio Forum pisaca, a u kome se traži da se prestane sa "hajkom koja se sprovodi" protiv Nikolaidisa.

Isto su učinili i Nenad Prokić, Filip David, Borka Pavićević, Laslo Vegel, Vladimir Arsenijević. Nikolaidis je, podsetimo, napisao autorski tekst koji je doveo do dipolmatskog incidentai protestne note Srbije.

Nikolaidis, savetnik predsednika crnogorskog parlamenta Ranka Krivokapića, je u spornom tekstu napisao da bi "civilizacijski iskorak" bio da je Božidar Stanišljević aktivirao eksploziv u banjalučkoj dvorani "Borik" u vreme proslave dve decenije postojanja RS.

"Forum pisaca Srbije se izričito suprotstavlja hajci na Andreja Nikolaidisa. Namerno izvrćući tekst i selektivno ga citirajući, mediji ugrožavaju i dovode u opasnost ličnost ovog crnogorskog pisca i novinara", stoji u saopštenju.

Kako se dalje navodi, forum smatra da Nikolaidis ima pravo da iznosi svoje stavove.

"To je osnovno ljudsko i demokratsko pravo koje se Nikolaidisu ovakvim ponašanjem medija ukida, čime se on unapred proglašava krivim", zaključuje Forum pisaca.

Pored upravnika Narodne biblioteke, saopštenje su potpisali i Nenad Prokić, Filip David, Borka Pavićević, Laslo Vegel, Vladimir Arsenijević....

Srpska stručna javnost oštro je reagovala na ovakav stav književnika, a pogotovo direktora Narodne biblioteke. Tako je Mario Spasić, član Nacionalnog prosvetnog saveta, ocenio je za "Pres" da je Ugričićev potez skandalozan.

"Potpuno sam šokiran da direktor Narodne biblioteke Srbije podržava tako nešto. On pod hitno morao da podnese ostavku na svoju funkciju, a ukoliko to ne uradi, Ministarstvo kulture bi trebalo da ga smeni, jer on ne predstavlja svoje ime i prezime, već instituciju na čijem je čelu", ističe Spasić.

"Činjenica da je čovek na takvoj funkciji podržao izjave tog tipa krajnje je skandalozna i nedopustiva. Pogotovo u momentu kada državni organi teže da se zaštiti bezbednost državnih funkcionera i to nakon pokušaja atentata na predsednike kako Srbije, tako i Republike Srpske. Svi funkcioneri, pa i direktor Narodne biblioteke, moraju da vode računa o nacionalnom interesu koji je u ovom slučaju ozbiljno ugrožen. Samo potpisivanje bilo kog akta, a pogotovo ovog pisma kojim se amnestiraju Nikolaidisove izjave koje pozivaju na atentat visokih funkcionera, može se smatrati podrivanjem bezbednosnog sistema zemlje, što bismo morali da izbegnemo. Dok naš ambasador upućuje protestnu notu, Ugričić podržava tog čoveka, a upravo bi morao da se ponaša u skladu s tim", dodaje on.

Beogradski advokat Božo Prelević kaže da iako Ugričić ima pravo na svoje mišljenje, kao državni funkcioner to sebi ne sme da dozvoli.

"Veliki je problem da se podržavaju Nikolaidisova uverenja koja mogu da se okarakterišu kao poziv na terorizam, a pogotovo ako to uradi neko kao upravnik Narodne biblioteke. Jesam protiv hajke na bilo koga, ali to što je Nikolaidis rekao u ozbiljnoj državi bi se vodilo kao ozbiljno podstrekivanje na terorizam. Zbog nečeg sličnog Vojislav Šešelj je već godinama u Hagu. Zato ne vidim razlog za hajku, već za pravno reagovanje", ističe Prelević.

Ognjen Pribićević, istoričar i bivši ambasador Srbije u Nemačkoj, kaže da država mora da reaguje na slučaj "Nikolaidis".

"Nikolaidisove izjave su politički i diplomatski incident i Srbija mora na to da reaguje", zaključuje on.

Trebješanin: Vraćanje u divljaštvo

Psiholog Žarko Trebješanin naglašava da je nepojmljivo da srpski pisci podržavaju Nikolaidisove izjave.

"Ti isti koji bi trebalo da budu neka vrsta svesti i savesti društva i borci za civilizacijske i kulturne vrednosti podržavaju nešto što je poziv na vraćanje u divljaštvo. Ništa nije suprotnije od civilizacije nego pozivati se na terorizam. To ne da ne bi, kako je Nikolaidis rekao, bio civilizacijski korak, već bi naprotiv bio korak u divljaštvo. Ne razumem kako je moguće da ti pisci podržavaju nešto što udara u temelje civilizacije i kulture", kategoričan je Trebješanin.

Kako on kaže, to što je Ugričić podržao Nikolaidisa ipak ne čudi, jer je on slične stavove već pokazivao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

94 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: