Izrael u pripremi za nuklearni Iran

Izrael se priprema za eventualni nuklearni test Irana, prihvatajući mogućnost da se to desi u roku od jedne godine, piše londonski "Tajms".

Izvor: B92

Utorak, 10.01.2012.

11:16

Default images

Na zahtev bivših izraelskih ambasadora, obaveštajnih zvaničnika i bivših vojnih šefova, Institut je pripremio scenarije za dan nakon iranskog nuklearnog testa.

Izrael je do sada sugerisao da će učiniti sve u svojoj moći da spreči da se Iran naoruža atomskom bombom, ali je izmenio tu poziciju nakon nedavnog izveštaja UN, piše "Tajms".

Izraelski institut predviđa značajne promene u ravnoteži snaga na Bliskom istoku, ukoliko Iran izvrši nuklearni test.

"Tajms" navodi da će SAD u tom slučaju ponuditi odbrambeni pakt Izraelu, ali će apelovati na tu zemlju da ne odgovori napadom na Iran.

Rusija će težiti savezu sa SAD da se spreči širenje nuklearnog oružja u regionu, iako će, po svoj prilici, Saudijska Arabija razvijati svoj nuklearni program, zaključuje se u izveštaju do čijih je delova došao "Tajms".

Eksperti instituta veruju da će posle iranskog testa u januaru 2013. godine uslediti provokativniji zahtevi režima iranskog predsednika Mahmuda Ahmedinežada, uključujući i ponovno iscrtavanje granica Iraka i akciju protiv brodova koji čine Petu američku flotu.

Oni smatraju da će Iran pokušati da iskoristi atomsko oružje da postigne dogovor s glavnim svetskim silama da poboljša svoju poziciju. Takođe se smatra da će izraelska vojna opcija ili pretnja napadom na Iran postati relevantna posle iranskog testa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: