"U sporazumu nema reči granica"

Šef beogradskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović potvrdio da je postignut dogovor o integrisanoj kontroli administrativnih prelaza na Kosovu.

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 03.12.2011.

13:14

Default images

"Sporazum ni na koji način ne prejudicira državnost Kosova, čak ni terminološki se ne spominje bilo kakva granica, granični prelaz ili tome slicno", rekao je Stefanović u telefonskoj izjavi za televiziju Most iz Zvečana.

Stefanović je na konferenciji za štampu u misiji Srbije pri EU rekao da je nakon sinoćnjeg završetka razgovora, kada je izjavio da dogovor nije postignut, beogradska delegacija u međuvremenu dobila garancije i detalje u vezi s prelazima.

"Mi nismo izazvali zabunu, sinoć nije bilo dogovora, ali smo u međuvremenu dobili garancije i detalje u vezi sa prelazima, tako da sada mogu da kažem da je dogovor postignut i stupiće na snagu kada ga usvoje nadležni državni organi i kada primena bude moguća", rekao je Stefanović.

U tekstu sporazuma, u koji je Tanjug imao uvid, kaže se da će pripadnici Euleksa imati izvršne funkciju na dva prelaza, što je u skladu s njihovim mandatom. Euleks će imati primat, a kosovski svedoci će biti posmatrači.

Stefanović je takođe naglasio da će, suprotno stavovima Prištine, prelazi 1 i 31 (Jarinje i Brnjak) imati poseban status, jer na ostalima Euleks nema izvršnu funkciju.

"Naši organi će raditi kao na Rudnici", rekao je Stefanović, misleći pri tom na kontrolni punkt koji se nalazi na teritoriji centralne Srbije pre administrativne linije.

Prema njegovim rečima, carinski svedoci neće imati izvršna ovlašćenja.

"Ovim rešenjem potvrđeni su državnost i u punoj meri su ispoštovani naš Ustav i rezolucija 1244", rekao je on.

Stefanović je objasnio da ovaj dogovor ne pokriva fiskalne i prihodovne aranžmane, tako da Priština neće moći da ga zloupotrebi i da kroz njega sprovodi svoju poresku politiku.

"Prilikom postizanja ovog dogovora vodili smo računa o situaciji na terenu, što znači da građani koji koriste naše tablice i dokumente ne mogu zbog toga biti maltretirani i kažnjavani", naveo je šef beogradskog tima.

Kao poseban uspeh u ovom sporazumu Stefanović je istakao da će se naši policajci i finansijski službenici vratiti na Kosovo i tamo vršiti svoju funkciju, što je u skladu s Rezolucijom 1244.

Na jedinstvenim prelazima, dodao je on, neće biti nikakvih državnih obeležja, na čemu je Priština pokušala da insistira.

Kako je objasnio Stefanović, glavni problem tokom dosadašnjeg toka razgovora bio je pokušaj Prištine da nametne potvrdu državne granice i simbola, ali je u tome onemogućena.

"Koncept integrisanog upravljanja prelazima je naš predlog, a ne Prištine ili EU", napomenuo je on.

Stefanović je rekao da se moralo voditi računa o realnoj situaciji na terenu, koja je pogoršana jednostranim potezima Prištine nakon postizanja dogovora o carinskim pečatima.

"Bilo je nužno da se vratimo dijalogu i nađemo zajedničko rešenje i u tome smo i uspeli. Sada ostaje da državni organi donesu neophodne odluke kako bi se ovaj sporazum sproveo”, kazao je Stefanović.

On je dodao da će skupštini i nadležnim odborima biti dostavljen ceo tekst sporazuma, tako da će "kao i do sada sve biti transparentno".

Prema rečima Stefanovića, o pitanju regionalnog predstavljanja Prištine, iako su dve delegacije u ranijim rundama znatno približile stavove, zasad nema dogovora.

Prema njegovim rečima, razgovori će se nastaviti sledeće nedelje putem video linka.

Ojačana spoljnopolitička pozicija Srbije

"Sada će biti mnogo teže da neko kaže da Srbija nije zrela da napravi još jedan evropski korak", rekao je Stefanović novinarima u Misiji Srbije pri EU.

Stefanović je naglasio da je pregovarački proces jedini okvir za rešavanje tako teških problema kao što su oni na Kosovu, istakavši da bi održavanje postojećeg stanja bilo jako loše za nacionalne interese Srbije.

"Održavanje statusa kvo, bez ikakve promene, doprinosi ohrabrivanju jednostranih poteza Prištine iza kojih, kao što znamo, stoje značajne sile u svetu, a jedini način da zaštitimo svoje interese je pregovarački proces", naveo je Stefanović.

Šef pregovaračkog tima Beograda je, odgovarajući na pitanje novinara da li smatra da će dogovor o prelazima uticati na to da Srbiji bude odobren status kandidata za članstvo u EU, rekao da će sporazum ojačati spoljnopolitičku poziciju Beograda.

"Sporazumom o administrativnim prelazima sa Prištinom i EU biće ojačana spoljnopolitička pozicija Srbije, pa i izgledi za dalji napredak u evropskim integracijama", rekao je Stefanović.

On je istakao da je Srbija pokazala da, štiteći svoj nacionalni interes i veoma razložnim pristupom, uprkos teškoćama i otporima, mogu da budu dati konkretni predlozi u dijalogu i da se tako teška pitanja poput administrativnih prelaza ipak reše.

"To nikako ne može biti loše u spoljnopolitičkom smislu i po poziciju Srbije u evropskim integracijama. Na pregovarački proces ne treba gledati kao na 'biti ili ne biti' za Srbiju u pogledu evropskih integracija. Naš zadatak i cilj je bio da pokažemo da smo sposobni, čuvajući svoj položaj, nacionalni interes i Ustav, što mislim da smo i uspeli", zaključio je Stefanović.
Robert Kuper (Foto: Beta)
Posrednik EU u dijalogu Beograda i Prištine Robert Kuper izrazio je zadovoljstvo posle najnovije runde razgovora zbog postignutog sporazuma o integrisanoj kontroli administrativnih prelaza na Kosovu.

"Trebalo je dosta vremena, ali sam srećan da smo na kraju postigli dogovor, jer je samo napredovanje jedna stvar, a sporazum je neophodan", naglasio je Kuper, ističući da je reč o složenoj temi, koja sadrži dosta osetljivih pitanja.

"Euleks je već prisutan na svim prelazima u skladu sa svojim mandatom i to se prema novom sporazumu nastavlja, osim što će prelazi, umesto da budu na jednoj strani linije, postati neka vrsta duplih prelaza, što uključuje ljude sa obe strane, pa će tu biti srpska policija, kosovska policija i Euleks", objasnio je Kuper.

Kuper je kazao da je ideja ovog sporazuma da na jednom mestu budu različite kosovske i službe Srbije, koje će zajedno raditi na kontroli prelaznih tačaka.

Ističući da Euleks ima jasno definisan mandat, koji sadrži i carinsku i policijsku komponentu, Kuper je kazao i da je dosta napretka ostvareno po pitanju regionalne saradnje, ali da je reč o napretku u pogledu manjih pitanja, dok su veća pitanja još nerešena.

"Mislim da sada imamo jasnu ideju o zadatku koji je pred nama, a to će biti pitanje političke odluke", kazao je Kuper, naglašavajući da sporazumi nemaju svrhu ukoliko se ne sprovode.

S tim u vezi, on je rekao da se pažljivo prati primena dogovora o matičnim knjigama i slobodi kretanja, kao i da će prve overene kopije matičnih knjiga u skladu sa dogovorom postignutim u julu biti pripremljene 5. decembra.

Kuper je, pored toga, izrazio uverenje da će 26. decembra prvi ljudi moći da pređu granicu vozilima prema dogovoru o slobodi kretanja.

Savet EU: Primena Dogovora 26. decembra

Savet EU je još sinoć izneo u javnost tvrdnje da je dogovor postignut i da će se primenjivati od 26. decembra.

Kako se precizira u saopštenju Saveta, to znači da će strane postepeno formirati zajedničke, integrisane, pojedinačne i bezbedne ispostave na svim zajedničkm prelazima. Takođe se navodi da će Euleks biti prisutan u skladu sa svojim mandatom.

"Koncept inegrisanog upravljanja prelazima će se postepeno sprovoditi čim to bude moguće u praksi", dodaje se u saopštenju.

Strane su, kako se ističe, vodile suštinsku disusiju o pitanju efikasne i inkluzivne regionalne saradnje, o čemu je postignut dobar napredak, a na to pitanje će se vratiti na sledećem sastanku.

Očekuje se da će dogovor o slobodi kretanja biti potpuno sproveden počev od 26. decembra 2011, zahvaljujući čemu će svi moći slobodno da putuju. Štaviše, i u skladu sa dogovorom o matičnim knjigama, strane će početi da kopiraju dokumente počev od 5. decembra 2011.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

211 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: