Ponedeljak, 28.11.2011.

19:16

Malstremova i Dačić o azilantima

Evropska komesarka za unutrašnja pitanja Sesilija Malmstrem i ministar polciije Ivica Dčić razgovarali su o rešavanju pitanja imigranata i lažnih azilanata.

Izvor: Beta

Default images

Malmstremova je posle razgovora istakla da se razmatralo pitanje problema lažnih azilanata, ali i kako razviti saradnju u borbi protiv organizovanog kriminala.

Ocenivši da je problem migranata "globalan izazov", ona je rekla da je potrebno poboljšati kontrolu granica i boriti se protiv mreža koje organizuju nelegalan prelazak granice.

Dačić je rekao da je u poslednjih nekoliko meseci u žiži interesovanja problem azilanata i ilegalnih imigranata.

"Centar naših napora biće zaustavljanje lažnih azilanata", kazao je ministar i dodao da se Srbija prvi put susreće sa povećanjem broja migranata na svojoj teritoriji.

On je rekao da u Srbiji ima 2.700 imigranata, ali da bi do kraja godine moglo biti i do 5.000 ilegalnih imigranata, što nameće "novi pristup". Dačić je dodao i da je potrebna bolja kontrola granica i povećanje kapaciteta za smeštaj imigranata.

On je naveo da je ove godine broj lažnih azilanata iz Srbije manji nego ranije, ali da je u oktobru došlo do porasta i objasnio da je reč o sezonskom trendu kada imigranti odlaze u zemlje EU da provedu zimu.

"Bilo bi dobro da EU usvoji jedinstvenu politiku azila", rekao je Dačić.

Sesilija Malmstrem je rekla da sa zadovoljstvom iščekuje sutrašnju međunarodnu konferenciju o borbi protiv organizovanog kriminala. Konferencija o regionalnoj i transnacionalnoj saradnji u borbi protiv organizovanog kriminala biće održana u utorak u Beogradu. Dačić je kazao da je to treća takva konferencija u kojoj učestvuju ministri pravde i unutrašnjih poslova zemalja regiona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: