Josipović: Vukovar hrvatski ponos

Hrvatski predsednik Ivo Josipović izjavio na obeležavanju 20. godišnjice pada Vukovara da je taj grad hrvatski ponos.

Izvor: B92

Petak, 18.11.2011.

12:42

Default images

"Ovde se nalazimo svake godine da obeležimo žrtvu Vukovara. Vukovar je simbol i motivacija da radimo više i bolje i ostvarimo dobro za naše građane", rekao je Josipović, a prenosi Hina.

Predsednik Sabora Luka Bebić rekao je da za Vukovar nikad nije moguće previše učiniti jer su tromesečnim herojskim otporom 1991. branitelji Vukovara pružili priliku da se Hrvatska bolje organizuje u otporu agresoru.

"Lepo je i važno da smo danas ovde kako bismo se setili hrabrih ljudi, što je i moto obeležavanja Dana sećanja na žrtve Vukovara i da bi nas ova hrabrost dodatno osnažila da i mi budemo dobri u ovim vremenima", izjavila je premijerka Jadranka Kosor.

Poslednji zapovednik odbrane Vukovara 1991. penzionisani brigadir Branko Borković ocenio je da je Vukovar pobednik i dodao je da se pred
Hrvatskom nalazi još mnogo izazova, rekavši pri tom i: "...još nismo izgradili dobrosusedske odnose i još iz Srbije dolaze optužnice kojim se pokušavaju zameniti zločinci i žrtve".

"Ponos i sećanje na one kojih nema to je suština svega", kratko je kazao Marin Vidić Bili, poverenik Vlade Hrvatske za Vukovar u Domovinskom ratu.

Obeležavanje Dana sećanja na žrtve Vukovara 1991. započelo je u vukovarskoj bolnici komemorativnim programom, odakle su se učesnici u Koloni sećanja gradskim ulicama uputili prema Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata, gde će državna i druge delegacije položiti vence i zapaliti sveće.
Prema proceni policije, u Koloni sećanja je između 40.000 i 50.000 učesnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: