Libija: Naš islam je umeren

Libija neće biti ekstremistička islamska država, preneo zvaničnicima EU predsednik libijskog Nacionalnog prelaznog saveta Mustafa Abdul-Džalili.

Izvor: B92

Subota, 12.11.2011.

19:14

Default images

Abdul-Džalili je na konferenciji za novinare sa šeficom spoljne politike EU Ketrin Ešton kazao da će nova, ekspertska vlada Libije, biti formirana u roku od nedelju dana.

"Mi nećemo postati ekstremna islamistička država. Naš islam je umeren", rekao je Abdul-Džalili i najavio da će novi libijski ustav biti napisan u narednih godinu dana.

U ustavu će biti tretirano i pitanje religije, rekao je Abdul-Džalili i naveo da će privremene vlasti upravljati zemljom do juna, dok ne bude izabrana nova skupština.

Eštonova je kazala da je došla u posetu Libiji kako bi toj zemlji pružila podršku EU. Ona je izrazila uverenje da će Unija "biti partner Libije i u narednim godinama".

Ona je obećala da će se založiti za to da sva zamrznuta libijska imovina u inostranstvu, koja vredi milijarde dolara, bude što pre vraćena novim vlastima.

Njen sagovornik je podsetio da je 75 odsto naoružanih mladića, koji su učestvovali u svrgavanju režima Moamera Gadafija, nezaposleno, zbog čega je potrebno primeniti postepeni pristup u konsolidovanju Libije.

U EU je zavladala zabrinutost posle nedavne izjave Abdul-Džalilija da će nove vlasti uvesti šerijatske zakone.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: