NS: Bačena bomba - dvoje poginulih

Prilikom intervencije u Ledincima kod Novog Sada poginuo policajac Siniša Hrnjez, kao i Jovo M. otac muškarca koji je aktivirao ručnu bombu.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 30.10.2011.

15:42

Default images

Njegov sin, Srećko M. (1975) i dalje daje znake života ali je u veoma teškom stanju i nalazi se u bolnicu.

Drugi policajac koji je izašao na intervenciju je povređen, a MUP saopštava da je njegovo stanje stabilno. Nesreća se dogodila oko 15.20 časova, kada je policija došla da interveniše po pozivu za nasilje u porodici.

Patrola je izašla na lice mesta zbog prijave nasilja u porodici, kada je sestra pozvala policiju kako bi prijavila brata koji maltretira porodicu.

Prilikom intervencije brat je aktivirao ručnu bombu ispred policajca i svog oca, koji su tom prilikom nastradali. Povređeni su on i drugi policajac.

U momentu eksplozije u njihovoj kući su se nalazile i majka i sestra napadača, ali one srećom nisu povređene.
Srećko M. je, pored akivirane, u džepu imao još jedna bombu.

Kako je naš reporter uspeo da sazna u razgovoru sa komšijama, porodica je 1995. godine izbegla iz Knina, te da su ove ručne bombe verovatno iz tog perioda.

Komšija kažu da je Srećko M. imao problema sa alkoholom, kao i da je ga je porodica nekoliko puta prijavljivala policiji zbog nasilja.

Istražni sudija Miroslav Alimpić potvrdio je da se u Ledincima dogodilo teško krivično delo u kome su dve osobe poginule, među njima jedan policajac, a dve osobe su povređene i da je osumnjičenom određeno zadržavanje od 48 sati i ukoliko bude u stanju da govori, jer je ranjen, biće saslušan u tom roku.

"Danas po podne u Ledincima je izvršeno krivično delo teško ubistvo. Prema do sada raspoloživim podacima policijska ispostava Petrovaradin je intervenisala po dojavi za nasilje u porodici", rekao je Alimpić novinarima.

Prema njegovim rečima, patrola policije je došla u kuću u ulici Vuka Karadžića 169 i prilikom intervencije Srećko M. (36) je aktivirao ručnu bombu M-75 i od eksplozije su na licu mesta stradali policajac Siniša Hrnjez (39) i Jovo M. (62), otac napadača.

"Tom prilikom povrede su zadobili policajac Saša Marinković (40) i sam izvršilac teškog krivičnog dela. Srećko M. je trenutno u Kliničkom centru Vojvodine gde mu se ukazuje pomoć, a još ne znamo kakve ima povrede", kazao je istražni sudija.

Alimpić je rekao da će Srećko M. dati izjavu u roku od 48 sati ako bude u stanju da govori, a u suprotnom, iskaz će dati kasnije, kada mu zdravstveno stanje to dozvoli.

"Policajac Marinković je, po svemu sudeći, zadobio lakše telesne povrede", rekao je Alimpić.

U međuvremenu u sedište Policijske uprave Novi Sad stigle su sestra Srećka Martića, Nada, kao i njegova majka Milica,kako bi dale izjavu nadležnim istražnim organima.
Fonet, Arhiva
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić kaže da svaki napad na policiju mora da naiđe na žestok odgovor policije i države i da bi napad na službeno lice trebalo da bude tretiran kao jedno od najtežih krivičnih dela.

"Mislim da je krajnje vreme da svi izvučemo pouke iz ovoga što se dešava, a to je da niko nema pravo da podigne ruku na policiju. Ko podigne ruku na policiju, u smislu napada vatrenim oružjem, sigurno da mora da naidje na žestok odgovor policije i države", rekao je Dačić i izrazio najdublje saučešće porodici ubijenog policajca.

"Ovoga puta nije bila intervencija koja se mogla smatrati visokorizičnom, ali i u takvoj jednoj intervenciji došlo je do gubitka ljudskog života, života policajca", rekao je Dačić.

On je kazao i da je poginuli policajac imao troje dece, da njegova supruga ne radi i da je "malo reći da država danas treba da brine o njegovoj deci".

"Takvi izazovi koji se postavljaju pred policiju sigurno će dobiti jedan žestok odgovor od strane policije i zato bih zamolio i sve one koji se 'bave ljudskim pravima' da imaju isto reagovanje kada je u pitanju život policajca u odnosu na neke druge slučajeve kada dolazi do eventualnog prekoračenja ovlašćenja od strane policije", rekao je Dačić.

On je kazao i da svaka prijava gradjana za intervenciju nosi velike rizike i da je to još jedan pokazatelj "težine policijskog posla i rizika koji on nosi".

"I zato mislim da bi celo društvo, država, svi subjekti javnog mnenja morali da najoštrije podignu glas protiv jednog ovakvog odnosa prema onima koji jesu državni službenici, kao što su to policijski službenici, što podrazumeva, naravno, da se pooštri kaznena politika, da napad na službeno lice bude tumačen kao jedno od najtežih krivičnih dela", poručio je Dačić koji je nastavio posetu SAD-u.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

98 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: