U Banji Koviljači 2 500 azilanata

Predstavnici lokalne samouprave Loznice pozvali su nadležne državne organe da pojačaju napore i reše problem povećanog broja azilanata u Banji Koviljači.

Izvor: B92

Sreda, 05.10.2011.

15:21

Default images

Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović rekao je novinarima da je neophodno što hitnije uspostaviti organizovan nadzor nad azilantima, kako bi se uspostavila bolja bezbednosna i zdravstvena situacija u ovom turističkom mestu.

"Ovde trenutno boravi više od 2.500 azilanata, što čini gotovo 50 posto stanovništva. Ovde se kompletna struktura promenila. Ovi ljudi su u potpunosti prepušteni sami sebi, bez bilo kakve organizovane aktivnosti i brige, što je loša slika i za ovaj kraj, ali pre svega za nadležne državne organe", rekao je Petrović u središtu banjskog parka u Banji Koviljači.

"Imamo duboko razumevanja za patnje i muke koje su ove ljude dovele u Banju Koviljaču. Međutim, moramo da brinemo i o samim meštanima, zbog sve učestalijih incidenata kojima se ugrožava bezbednost i narušava javni red i mir", kazao je Petrović. On je istakao poslednji sukob između dve polarizovane grupe azilanata koji se desio pretprošle večeri, zbog kojeg je morala da reaguje i policija.

On je upozorio i na opasnost pojave zaraznih bolesti, zbog činjenice da je većina azilanata lošeg zdravstvenog stanja, koje je dodatno pogoršano teškim uslovima života.

"Naši lokalni zdravstveni radnici pružaju svesrdnu pomoć tim ljudima, ali to je svakako problem koji se mora rešavati na relaciji Komesarijat za izbeglice i ministarstvo zdravlja", rekao je Petrović.

U Banji Koviljači je Centar za azil, koji ima 80 mesta i trenutno je prepun, a preostali azilanti smešteni su po privatnim kućama, šupama i garažama koje im izdaju meštani.

Neki od njih, kako je danas izjavio predsednik Saveta MZ Banja Koviljača Miroslav Vukosavljević, spavaju u napuštenim vagonima na lokalnoj železničkoj stanici.

U toku dana uglavnom su u banjskom parku, što izaziva nelagodu meštana i turista.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: