Ljajić: "Jasno, glasno, časno"

Socijaldemokratska partija Srbije Rasima Ljajića prva započela izbornu kampanju, ali još nije odlučila da li će na predstojećim izborima nastupiti samostalno.

Izvor: B92, Beta

Subota, 24.09.2011.

13:41

Default images

Prva stranka vladajuće koalicije koja je zvanično krenula u kampanju za predstojeće parlamentarne i lokalne izbore je Socijaldemokratska partija Srbije.

Ljajić je danas u Beogradu na sednici Glavnog odbora stranke poručio da SDPS neće građanima nuditi "velika obećanja" jer je ekonomska i politička situacija teška.

Ali u svakodnevnim razgovorima će stranka nastojati da građanima predoči program za reforme i poboljšanje stanja u zemlji

"Moramo ljudima da kažemo da bez promene nas samih nema boljitka", rekao je Ljajić, kao i da Srbija mora da smanji preglomaznu administraciju i poveća ulaganja u poljoprivredu i obrazovanje.

SDPS će se, prema njegovim rečima, brinuti o "malom čoveku" i zalagati se za suzbijanje korupcije i povećanje broja zaposlenih u proizvodnom sektoru.

"Mi se tog malog čoveka setimo pred izbore i obećavamo plate od 500, 600 i 5.000 evra i od toga ne bude ništa", kazao je Ljajić govoreći o načinima na koje se stranke obraćaju biračima pred izbore, kao i da SDPS neće tako postupati.

Govoreći o ekonomskoj situaciji u Srbiji, on je rekao da samo 300.000 zaposlenih radi u proizvodnji i da je za poboljšanje životnog standarda neophodno povećati broj zaposlenih u tom sektoru i povećati izvoz.

O EU i Kosovu

Èlanovi GO SDPS (Tanjug)
Ljajić je istakao da Srbija ne sme da odustane od Evropske unije niti od zaštite interesa Srba na Kosovu i Metohiji i da bi trebalo da insistira na pregovorima o statusu te pokrajine.

Govoreći o evropskim integracijama, Ljajić je ponovio da je Srbija "ucenjena" kako bi napravila ustupke na Kosovu, ali je istakao da uprkos tome zemlja ne sme odustati od približavanja Evropskoj uniji. "Mi jesmo ucenjeni i jesmo pod ogromnim pritiskom. To ne znači da treba da dignemo ruke od EU", rekao je Ljajić i založio se da Srbija prema evropskim integracijama ima "pragmatičan" stav i da nastavi da ispunjava uslove za EU uprkos tome što, kako je naveo, neće postati članica u narednih deset godina.

Osvrćući se na situaciju na Kosovu, Ljajić je rekao da Srbija treba da insistira na pregovorima o statusu pokrajine i njenog severnog dela, kao i da treba uzeti u obzir da su Srbi južno od Ibra u još težoj situaciji od onih na severu.

Prema njegovim rečima, Srbi južno od Ibra treba da učestvuju na izborima na Kosovu i da na taj način budu uključeni u odlučivanje o pitanjima koja su važna za njihov život.

Ljajić je predložio da Srbija osnuje Državno veće za Kosovo u kome bi bili i predstavnici vlasti i opozicije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: