Neredi u Londonu, dan treći

U neredima koji tri dana traju u Londonu uhapšeno je 215, a protiv 27 osoba podignute su optužnice. Premijer Dejvid Kameron prekida odmor i vraća se u London.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 08.08.2011.

21:39

Default images

U neredima, koji su u subotu uveče započeli u Totenhemu, području severne londonske opštine Haringej, a potom se juče i danas prelili na druge delove prestonice, povređeno je 35 policajaca.

"Neredi u Totenhemu u subotu uveče i kasniji nemiri u ostalim delovima Londona su potpuno neprihvatljivi", rekla je Mejova, a preneo britanski BBC.

Ona je pohvalila policijske službenike i pozvala lokalne zajednice "da rade konstruktivno sa policijom da bi im pomogle da privedu kriminalce pravdi".
BBC je javio da su incidenti danas zabeleženi u još nekoliko delova prestonice.

U severnoj opštini Hakni do nereda je došlo kada je jednog čoveka zaustavila i pretresla policija, ali pri tom ništa nije pronašla.

Grupa ljudi napala je potom po podne policajce, gađajući ih kamenicama. U Ulici Mer je raspoređeno osam vozila, a na terenu je oko 200 policijaca.

Neki od napadača su bili maskirani, a policijski helikopteri nadleću tu oblast. Saobraćaj u Hakniju je otežan, a neki od javnih autobusa su pogođeni kamenicama.
Uništena su i mnoga policijska vozila u naletu omladine naoružane drvenim palicama i metalnim šipkama, a neke od prodavnica su opljačkane, pošto su prethodno razbijeni prozori na njima.

Slične scene zabeležene su i u Pekamu, kvartu južne opštine Sautvark, gde su izgrednici lomili prozore na prodavnicama i napadali autobuse, a nereda je bilo i u susednom Luišamu, gde je takođe primetno povećano prisustvo policijskih snaga.

Povod za nasilje na ulicama Londona bilo je ubistvo jednog mladića u Totenhemu, koji je, po zvaničnoj verziji događaja, nastradao u razmeni vatre sa policijom.

Neredi i pljačkanja su se, međutim, nastavili i traju već treći dan.

Iako mnogi tvrde da je glavni uzrok nereda nezaposlenost, policija i političari tvrde da su nasilje izazvale kriminalne grupe i da ono nije pokazatalj da postoje socijalne tenzije ili bilo kakvi bezbednosni propusti.

U Londonu su u toku pripreme za organizaciju letnjih olimpijskih igara sledeće godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: