Tači: Očuvanje sadašnjeg stanja

Premijer Kosova Hašim Tači rekao je da je sa Kforom i NATO-om ostvaren dogovor "o očuvanje novonastalog stanja".

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 05.08.2011.

19:24

Default images

Tači je rekao da su predstavnici Kfora postigli dogovor sa predstavnicima Srbije i da je Kosovo "konačno ostvarilo kontrolu nad svojim granicama".

"Vlada je sa NATO i Kforom postigla sporazum o očuvanju novostvorenog stanja. Nove mere biće poštovane do kraja", kazao je on.

Tači je kazao da je Kosovo "konačno ostvarilo kontrolu nad svojim granicama", kao i da će sporazum omogućiti ostvarivanje odluka Vlade Kosova o reciprocitetu u trgovinskim odnosima sa Srbijom.

On je naveo da će, prema sporazumu, dva administrativna prelaza biti proglašena vojnom zonom bezbednosti i da će njima upravljati Kfor.

Tači je dodao da će, prema sporazumu, Kosovo zadržati trgovinski embargo prema Srbiji.

"(Sporazum) obezbeđuje sprovođenje odluke kosovske vlade o reciprocitetu prema Srbiji, uz trgovinsku zabranu", rekao je Tači na sednici vlade.

Tači nije precizirao dokle će Kfor kontrolisati prelaze.

Kosovski premijer je rekao da sporazum nalaže deblokranje puteva na severu, da Kfor održava postojeće stanje na punktovima, da bude odgovoran za punktove, koji su pretvoreni u zaštićene vojne zone.

Prema njegovim rečima, humanitarna pomoć će moći da uđe na Kosovo u vozilima težine do 3,5 tona, na određenim prelazima, nakon procene nezavisnog tela koje određuje da li postoji potreba za međunarodnom humanitarnom pomoći.

Tim dogovorom, kako Tači tvrdi, robi za potrebe Srpske pravoslavne crkve će biti dozvoljeno da prođe, a svaka osoba i vozilo će biti kontrolisani da nemaju oružje.

Voz na relaciji Beograd-Priština će kontrolisati Euleks i kosovska policija, uz pomoć Kfora, a neovlašćeni prelazi će biti zatvoreni, tvrdi Tači.

Komandant Kfora Erhard Biler i predstavnici Vlade Srbije postigli su dogovor o rešenju krize na severu Kosova, saznaje B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: