Kosovo: Carine i za robu iz BiH

Nakon što je uvela embargo na robu iz Srbije, kosovska vlada uvela carinu od 10 posto na robu iz BiH, zbog čega je Sarajevo najavilo žalbu CEFTA sekretarijatu.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 22.07.2011.

07:31

Default images

U oba slučaja problem je nastao kada su organi Kosova dokumenta koja prate njihovu robu pri izvozu počeli overavati pečatom vlade Kosova na carini.

Srbija i BiH ne priznaju nezavisnost Kosova, te stoga ne mogu prihvatiti carinske pečate s Kosova.

Bosanskohercegovački ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mladen Zirojević rekao je "Glasu Srpske" da Kosovo na ovakav način direktno krši CEFTA sporazum. "BiH nije priznala nezavisnost Kosova, tako da njihovi pečati ni carinska služba ne mogu biti priznati u BiH", istakao je Zirojević.

On je naveo da vlada Kosova nije zvanični potpisnik CEFTA sporazuma, već ga je u njihovo ime potpisao UNMIK, tako da je BiH s punim pravom osporavala njihove pečate.

U Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH su naglasili da uvođenje carina od 10 odsto na robu iz BiH što pre treba da bude poništeno, jer nije u skladu sa Sporazumom CEFTA koji reguliše regionalnu trgovinu.

Iz BiH je rečeno da od predstavnika Kosova još nisu dobili zvaničnu pismenu informaciju o uvođenju pomenutih mera, ali da će, po prijemu obaveštenja, sve prijaviti Sekretarijatu CEFTA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: