Ponedeljak, 18.07.2011.

09:31

Fabrika vode truje Rzav

Sa Zlatibora, najposećenije srpske planine, u sliv Drine svakodnevno otiču tone opasnih materija. Kupališta puna aluminijuma, pišu "Novosti".

Izvor: Večernje novosti

Default images

Zlatibor pravi ekološku bombu: uzvodno od turističkog centra opštinska fabrika vode prilikom pranja filtera u Crni Rzav za 24 časa ispusti šest kubika aluminijuma, a sa metalom i 240 kubika vode "obogaćene" materijama opasnim po život i zdravlje ljudi, pišu "Novosti".

Sve se to dešava uzvodno od popularnih kupališta, koja uz dozvolu vlasti ovih dana gostima nude bezbrižno brčkanje. Nesreći tu nije kraj, otpad se širi dalje slivom Drine, pa je izgradnja prečišćivača postala preka, hitna potreba.

Vodoprivredni stručnjak upućen u rad opštinskog Postrojenja za preradu vode "Ribnica" ovako opisuje proces koji se do danas dešavao daleko od očiju javnosti: iz Crnog Rzava fabrika uzima sirovu vodu, hemijski i fizički je prečišćava hlorom i aluminijum-sulfatom. Pijaća voda odlazi u sistem, a osam filtera ispira se jednom mesečno. Prilikom pranja filtera, u Crni Rzav se ispušta sav aluminijum, zajedno sa fizičkom i hemijskom prljavštinom nakupljenom na njima.

"Ispiranje traje 24 časa, tada u reku odlazi 240 kubika otrova, kao i šest kubika aluminijuma, uzvodno od kupališta", kaže sagovornik "Novosti". Kupanje je, međutim, zabranjeno jedino na jezeru na Kraljevim vodama, dok druga kupališta nesmetano rade.

Otpad ovih dana u prirodu odbacuju desetine hotela, stotine apartmanskih kuća, hiljade vikendica, 15.000 turista, nekoliko industrijskih zagađivača. Spas je u prečišćivaču, čija je gradnja predviđena na zemljištu koje koristi Poljoprivredni kombinat "Zlatibor", pišu "Novosti".

Ovo zemljište vlasništvo je države, a sadašnji korisnici, braća Aćimović, koji su kupili PK "Zlatibor" - dali su saglasnost za gradnju.

"Svi na Zlatiboru, od opštinara, pozicije i opozicije, preko korisnika ovog zemljišta do nadležnih u Republici moraju pronaći rešenje za hitnu izgradnju prečišćivača", kaže za „Novosti“ Emir Kusturica, direktor Parka prirode "Mokra gora".

Spoj društvenog i privatnog kapitala na južnim obroncima Tare izgradio je dva prečišćivača, a uskoro počinje izgradnja trećeg. Danas je to jedina čista planina u Srbiji, i zato se, dodaje Kusturica, mokrogorski recept mora prepisati i na Zlatiboru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: