Medvedev: Neprihvatljiv stav Putina

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev ocenio je da je termin "krstaški", koji je premijer Vladimir Putin upotrebio da opiše intervenciju u Libiji, neprihvatljiv.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.03.2011.

19:03

Default images

To je prvi put da se Medvedev i Putin otvoreno ne slažu, godinu dana pre predsedničkih izbora u Rusiji.

"Neprihvatljivo je da se koriste termini koji su prodrmali civilizacije, izrazi kao 'krstaški' i slično. To je neprihvatljivo....", rekao je Medvedev, a prenose ruske agencije.

"Treba biti veoma obazriv kada se daju izjave o Libiji. Smatram da rezolucija (UN) predstavlja i našu interpretaciju događaja u Libiji, ali ne u potpunosti. Zbog toga nismo iskoristili pravo na veto", dodao je ruski predsednik.

Putin je oštro kritikovao rezoluciju Saveta bezbednosti UN kojom je dozvoljena upotreba sile u Libiji i rekao da ga to podseća na krstaše.

"Jasno je da rezolucija omogućava svašta svakome, svaku akciju protiv suverene države. To me podseća na poziv kristašima u srednjem veku", rekao je Putin, a prenose ruske novinske agencije.

On je ocenio da "libijski režim ne odgovara kriterijumima demokratske zemlje".

"Ali to ne znači da imamo pravo da se mešamo u unutrašnji politički sukob, čak i kad je reč o oružanom sukobu, tako što ćemo braniti jednu od umešanih strana", rekao je Putin.

Rusija je u četvrtak uveče bila uzdržana prilikom glasanja u Savetu bezbednosti UN o rezoluciji o Libiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: