Egipat: Protesti ne jenjavaju

Desetine hiljada demonstranata u Kairu zahtevaju da predsednik Egipta Hosni Mubarak ode s vlasti, broj žrtava sukoba porastao na 74. Državljani Srbije bezbedni.

Izvor: B92, Beta

Subota, 29.01.2011.

11:53

Default images

Vojska, koja je s tenkovima raspoređena na ulicama gde je zaveden policijski čas, poručila je da će "braniti naciju".

Mubarak je raspustio Vladu i najavio formiranje novog kabineta i reforme. Najmanje 74 osobe poginule su, prema još nepotvrđenim informacijama, u višednevnim masovnim demonstracijama u Egiptu.

Najmasovniji protesti danas su u Kairu i Aleksandriji. U dosadašnjim sukobima povređeno je najmanje 750 policajaca i 1.500 demonstranata.

Prema najnovijim izveštajima agencija, policija je ubila najmanje tri demonstranta koji su pokušali da uđu u Ministarstvo unutrašnjih poslova, a vojska je upotrebila tenkove i ispalila hice upozorenja u vazduh da bi potisnula više stotina demonstranata koji su nasrnuli na ulaz u zgradu povezanu s Centralnom bankom, u predgrađu Kaira, navode TV stanica Al Džazira i očevici na koje se poziva Rojters.

Mubarak imenovao je danas šefa obaveštajne službe i svog bliskog prijatelja Omara Sulejmanija za potpredsednika, što je prvi put da se u Egiptu uspostavi ta funkciju za poslednjih 30 godina.

Novi potpredsednik države Sulejmani do sada je bio zadužen za neka od najosetljivijih spoljno-političkih pitanja, pored ostalog i za
palestinsko-izraelski mirovni proces i prevazilaženje podela među Palestincima.

AP ocenjuje da imenovanje Sulejmanija na mesto potpredsednika može da pruži odgovor na ključno političko pitanje u zemlji a to je ko će naslediti 82-godišnjeg Mubaraka na mestu predsednika.

Mediji su do sada spekulisali da Mubarak priprema svog sina Gamala za naslednika na funkciji predsednika, možda čak i pre održavanja predsedničkih izbora koji su planirani kasnije ove godine.

U egipatskom javnom mnjenju, međutim, ne postoji dovoljna podrška za nasledno dobijanje državnih funkcija.

Mubarak se u petak uveče obratio naciji

Posle burne sinoćne večeri u kojoj je zapaljeno i sedište režimske partije, tenkovi koje je predsednik Mubarak izveo na ulicu, opkolili državnu televiziju i ministarstvo spoljnih poslova.

Prethodne noći građanima se prvi put obratio predsednik Mubarak čiji odlazak demonstranti zahtevaju. On je objavio da je tražio od Vlade da podnese ostavku i obećao dugo tražene reforme.

Mubarak je branio ulogu vojske i policije u razbijanju demonstracija.

"Već u subotu ću dati novoj vladi jasne i konkretne zadatke kako da sa odlučnošću postupe u novonastaloj situaciji. Još jednom ponavljam da neću oklevati da donesem odluke koje će garantovati svakom građaninu Egipta sigurnost i stablinost", kaže Mubarak.

Raspuštanje Vlade, a ostanak Mubaraka na vlasti, na kojoj je već 30 godina, nije naišlo na dobar prijem demonstranata.

"Egipatski predsednik objavio je da će promeniti Vladu. Zahtev je od početka, međutim, bio da on ode sa vlasti.“

"Ovo je moja zemlja i prvi put u životu se osećam kao Egipćanin koji šeta tlom svoje otadžbine. Svi smo mi Egipćani - ne zanima nas šta će se desiti, ne pomeramo se odavde.“

"Turisti iz Srbije su bezbedni"

Turistička agencija "Kontiki" u Egiptu ima sto turista iz Srbije koji su bezbedni uprkos nemirima i ne žele da se vrate pre isteka aranžmana 31. januara, izjavila je portparolka te turističke agencije Milica Žarković.

"Potpuno neometano provode slobodno vreme, kupaju se na plaži, izlaze uveče", rekla je Žarkovićeva govoreći o boravku srpskih turista u Egiptu, gde je u sukobima policije i demonstranata poginulo više desetina ljudi.

Žarkovićeva je rekla da će "Kontiki" zbog situacije u Egiptu odložiti polazak sledeće grupe turista iz Srbije, planiran za ponedeljak, 31. januar.

"Imamo oko sto turista u Hurgadi i Šarm el Šeiku. Redovan povratak je planiran za ponedeljak, 31. januar. Niko nije izrazio želju da se vrati ranije", rekla je ona i istakla da su turisti "u ovom trenutku apsolutno bezbedni".

Srpski državljani su bezbedni, potvrdio je za B92 i ambasador Srbije u toj zemlji Dejan Vasiljević.

Osoblje amdasade Srbije i članovi njihovih porodica su bezbedni, jer su ambasada i rezidencija u istoj zgradi koja se nalazi u delu Kaira gde nema vladinih institucija.

Okršaj u zatvoru

U jednom zatvoru u Kairu izbio je danas okršaj između policije i zatvorenika koji su pokušali da pobegnu, pri čemu je osam osuđenika ubijeno, saopštili su bezbednosni zvaničnici.

Nijedan od zatvorenika nije uspeo da pobegne, 123 ranjeno u sukobu u zatvoru Abu Zabal, severno od Kaira, rekao je neimenovani zvaničnik, a preneo Rojters.

Obama: Mubarak da pređe s reči na dela

Predsednik SAD Barak Obama nakon što je Mubarak najavio reforme, istakao je da Mubarak mora da pređe s reči na dela, ali i da se uzdrži od nasilja.

"Želim da budem veoma jasan: egipatske vlasti moraju da se udrže od nasilja prema mirnim demonstrantima. Narod Egipta uživa univerzalna prava. Ta prava uključuju i pravo na mirno okupljanje i udruživanje, slobodu govora i mogućnost da odrede svoju sudbinu“, kaže Obama.

Na nerede u Egiptu reagovalo je veoma burno berza na Volstritu. Akcije su zabeležile najveći pad u jednom danu u poslednjih šest meseci jer su se, prema ocenama analitičara, investitori povukli ka manje rizičnim poslovima dok ne prođe politička bura u Egiptu.

Talas protesta, koji se iz Tunisa proširio i na druge arapske zemlje, pogodio je i Egipat pre četiri dana.

Netanjahu zabranio komentare o Egiptu

Benjamin Netanjahu (Beta)
Izraelski premijer Benjamin Netanjahu zabranio je vladinim portparolima da komentarišu višednevne masovne proteste protiv vlade u susednom Egiptu, rečeno je u Jerusalimu.

Dvojica neimenovanih izraelskih zvaničnika rekli su da je premijer naredio da se protesti u Egiptu ne komentarišu.

Oni su izrazili zabrinutost da bi promena vlasti u Egiptu mogla da ugrozi odnose između dve zemlje, kao i strahovanje da bi nasilje moglo da se proširi na palestinske teritorije.

"Veoma smo zabrinuti zbog dešavanja u Egiptu. Pažljivo pratimo i analiziramo događaje", rekao je jedan visoki izraelski diplomata koji nije želeo da mu se navodi ime.

Egipat je 1978. godine potpisao mirovni sporazum sa Izraelom i jedan je od najvažnijih izraelskih saveznika.

Sukob na mostu preko Nila

Svet je obišao i snimak jučerašnjih sukoba demonstranata i policije na mostu preko Nila:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: