Preminuo Vladan Batić

Predsednik Demohrišćanske stranke Srbije i poslanik republičkog parlamenta Vladan Batić preminuo je posle duge i teške bolesti.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 29.12.2010.

16:25

Default images

U Demohrišćanskoj stranci potvrđeno je da je Batić preminuo u 61. godini života. Poslanici Skupštine Srbije minutom ćutanja odali su poštu preminulom kolegi.

Batić je bio jedan od lidera nekadašnjeg DOS-a, poslanik u više saziva Skupštine Srbije, ministar pravde u Vladi Srbije.

Batić je rođen 27. jula 1949. godine u Obrenovcu, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju.

U Beogradu je na Pravnom fakultetu diplomirao 1972, magistrirao na Katedri za međunarodno pravo 1977. i na istoj katedri 1981. odbranio doktorsku disertaciju "Slobodne carinske zone sa stanovišta međunarodnog prava".

Od 1973. do 1984. radio je u Skupštini opštine Obrenovac, sve vreme kao referent, pošto zbog političke nepodobnosti nije mogao napredovati. Od 1984. godine ima svoju advokatsku kancelariju u Beogradu.

Prvi put se politički angažovao u Demokratskoj stranci (DS) od njenog osnivanja 1990. Bio je član Glavnog i Izvršnog odbora i prvi predsednik Beogradskog odbora stranke. DS je napustio 1992. zbog njenog nepristupanja Demokratskom pokretu Srbije (DEPOS) i sa grupom istomišljenika učestvovao je u osnivanju Demokratske stranke Srbije (DSS), u kojoj je bio potpredsednik.

Narodni poslanik je bio u dva mandata u Narodnoj skupštini Srbije koja je konstituisana i raspuštena 1993. i od 1994. do 1997. kada je bio i zamenik predsednika Poslaničkog kluba DSS-a.

U februaru 1997. Batić je isključen iz DSS-a, a 6. maja te godine osniva DHSS i postaje njen predsednik. Za predsednika stranke ponovo je izabran na izbornoj skupštini DHSS-a 25. aprila 2004.
(FoNet)
U januaru 1998. godine Batić sa Velimirom Ilićem, predsednikom izdvojene frakcije Srpskog pokreta obnove, SPO-Zajedno, formira Savez opozicionih stranka "Srbija zajedno", što je bio začetak opozicionog bloka Saveza za promene (SZP). U tom Savezu Batić je bio dva puta koordinator.

Za poslanika u Veću građana Skupštine SRJ, kao kandidat DOS-a izabran je na saveznim parlamentarnim izborima 24. septembra 2000. Od 24. januara 2001. do vanrednih parlamentarnih izbora u decembru 2003. bio je republički ministar pravde.

Posle gubitka vlasti DOS-a, Batić je postao blizak liberalno orijentisanim krugovima. Sa Vesnom Pešić (Građanski savez Srbije) i Nenadom Čankom (Liga socijaldemokrata Vojvodine) predvodi Narodni pokret "Otpor".

Bio je kandidat DHSS-a na predsedničkim izborima u Srbiji 13. juna 2004.

Bio je pravni zastupnik Milana Panića u sporu njegove farmaceutske kompanije ICN sa državom, a zastupao je, između ostalih, i porodice dvojice gardista koji su stradali u beogradskoj kasarni na Topčideru.

Na parlamentarnim izborima u Srbiji 21. januara 2007. na listi Liberalno-demokratske partije (LDP) izabran je za poslanika u Skupštini Srbije. Poslanik je bio i novom sazivu Skupštine Srbije konstituisanom nakon izbora u maju 2008. godine.

Mnogobrojne ličnosti iz političkog života Srbije oglasile su se i izrazili svoje žaljenje povodom smrti Vladana Batića, o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

207 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: