Jagland iznenađen podrškom Sjaobou

Predsednik Nobelovog komiteta Torbjorn Jagland izjavio da je prijatno iznenađen podrškom koju je više zemalja pružilo dobitniku ovogodišnje nagrade za mir.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.12.2010.

11:26

Default images

"Nismo očekivali veliku političku podršku zato što su mnoge države u velikoj meri ekonomski i politički zavisne od Kine", kazao je on.

Jagland je dodao da mu čini zadovoljstvo što su lideri velikog broja država bili uporni u svom zahtevu da kineske vlasti puste na slobodu Lija.

U Oslu će u petak biti održana ceremojija dodele Nobelove nagrade za mir, koja je ove godine pripala kineskom borcu za ljudska prava Liju Sjaobou, koji je u Kini osuđen u decembru 2009. godine i na izdržavanju je 11-godišnje kazne zatvora.

Sjaobo je bio jedan od autora tzv. "Povelje 08" kojom se traže političke promene u Kini.

Iako su se za to založile vlade brojnih država, kineske vlasti nisu dozvolile Liju da ode u Oslo i primi Nobelovu nagradu za mir, a odlikom kineskih vlasti ni članovi porodice ovogodišnjeg Nobelovca neće moći da prime nagradu u njegovo ime.

Kina se oštro usprotivila odluci Nobelovog komiteta da nagradu dodeli Sjaobou i, kako su preneli svetski mediji, izvršila pritisak na brojne zemlje da ne upute svog predstavnika na ceremoniju dodele nagrade u Oslo. Među 19 zemalja koje će bojkotovati dodelu Nobelove nagrade za mir je i Srbija.

Brojni borci za ljudska prava i nevladine organizacije osudile su takav potez države Srbije i zahtevaju preispitivanje odluke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: