Vikiliks ne može uzdrmati ekonomiju

Ekonomista i konsultant Nebojša Katić izjavio je da ne veruje da objavljivanje poverljivih dokumenata na sajtu "Vikilis" može uzdrmati svetsku ekonomiju.

Izvor: B92

Utorak, 30.11.2010.

12:40

Default images

On je gostujući u Kažiprstu B92 rekao da bi svetsku ekonomiju pre mogli uzdrmati događaji na granici Severne i Južne Koreje.

"Svetsku ekonomiju bi moglo da uzdrma i eventualno bombardovanje iranskih postrojenja", rekao je Katić.

Katić je istakao da je već poznato da američka administracija "gleda sa visine" na svoje evropske saveznike.

On smatra da u odluci vebsajta "Vikiliks" da objavi oko četvrt miliona poverljivih dokumenata, koji se uglavnom odnose na diplomatsku prepisku Stejt departmenta sa američkim ambasadama i konzulatima, "ima sistema" i da je reč o nekoj vrsti specijalnog rata.

Katić je rekap da je Evropa u ekonomskoj krizi koja bi mogla biti i politička, jer svetska ekonomska kriza iz 2008. godine nije prošla, već se nastavlja i "periferne zemlje" su u problemu - Grčka, Irska, a potencijalno i Portugal i Španija.

Španija bi mogla sada biti najveći problem Evrope i španska kriza mogla bi da je ugrozi, rekao je Katić, navodeći da Evropa može da sanira Irsku i Portugal, ali da je i "američki problem sklonjen u stranu" i da "američka štamparija novca radi u tri smene".

Evro "ljuljaju špekulanti" i biće ugrožen i problem je što Evropa još nije počela da govori sasvim jedinstveno kako će se tome suprotstaviti, u čemu je ključna Nemačka, ocenio je Katić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: