U Briselu o kriminalu na Balkanu

Na stručnom skupu u Briselu ocenjeno da u suzbijanju organizovanog kriminala i korupcije zajedno treba da se bore i EU i zemlje zapadnog Balkana.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.10.2010.

07:31

Default images

U Briselu se održava skup stručnjaka o suzbijanju organizovanog kriminala i korupcije na Balkanu, koji organizuju Prijatelji Evrope i Ministarstvo pravde Srbije.

Skup su otvorili generalni direktor za pravosuđe i unutrašnje poslove u Savetu Evropske unije Ivan Bizjak i ministarka pravde Srbije Snežana Malović.

Uz Bizjaka i Malovićevu, skupu prisustvuju i predstavnici Grupe zemalja Saveta Evrope u borbi protiv korupcije, organizacije Galup Evropa i Transparensi Internešnel.

Na skupu je ocenjeno da zemlje zapadnog Balkana uz pomoć EU moraju zajedno da rade na sprečavanju organizovanog kriminala koji je pretnja za bezbednost i regiona i Evrope.

Ministarka pravde Snežana Malović izjavila je da je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije jedan od prioriteta Vlade Srbije i ministarstva kojim ona rukovodi, kao jedna od oblasti koju treba razmotriti radi što bržeg pristupanja EU.

Malovićeva je izjavila da Srbija neće biti utočište za organizovani kriminal i da u zemlji postoji neophodna politička volja da se sa ovim problemom izađe na kraj.

"Srbija neće biti utočište organizovanom kriminalu, mafiji. Imamo snage volje i kapaciteta da se protiv toga borimo", rekla je Malovićeva.

Malovićeva je rekla da Srbija ima dobre zakone, naročito one koji se odnose na borbu protiv organizovanog kriminala i oduzimanje imovine stečene kriminalom, kao i institucionalni okvir i političku volju.

Ona je na otvaranju skupa kazala da sve države, uključujući i Balkan, u budućnosti moraju da se usmere na uspostavljanje sistema vrednosti u kome ne postoji ni najmanji stepen tolerancije prema kriminalu.

Prema njenim rečima, organizovani kriminal je pretnja savremenim društvima, pa svaka država mora biti moćnija od kriminalnih grupa, a jaka regionalna i međudržavna saradnja jedan su od ključnih instrumenata za uspešno suočavanje sa kriminalom.

Kako je navela, Srbija je zajedno sa EU predložila usvajanje rezolucije u Ujedinjenim nacijama o ubrzanju međunarodne pravne pomoći u borbi protiv organizovanog kriminala i stvaranju regionalnih mreža organa nadležnih institucija u toj oblasti, kao i njihovog povezivanja na transnacionalnom nivou.

Specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević izjavio je da Srbija nije ugrožena krijumčarenjem droga, ali i istakao da je neophodna međunarodna saradnja kako bi se stalo na put toj pojavi.

"Srbija nije ugrožena krijumčarenjem droga, ali je svesna činjenice da pojedine osobe koje žive na njenoj teritoriji ili su njeni državljani, organizuju ogromne količine kokaina i drugih narkotika koji završavaju na tržištu Evrope", rekao je Radisavljević na skupu o organizovanom kriminalu na Balkanu.

On nije želeo da govori o detaljima postupka koji se u srpskom pravosuđu vodi protiv kriminalne grupe Darka Šarića, optužene za šverc više od dve i po tone koakina.

"Srbija nastoji da se bori sa kriminalom. Srbija je formirala nadležne institucije i zahvaljujući njihovom radu pretenduje da izvozi bezbednost", istakao je specijalni tužilac.

Generalni direktor za pravosuđe i unutrašnje poslove u Savetu EU Ivan Bizjak rekao je da je neophodno da se balkansko društvo u načinu poslovanja i vladavini prava učini istovetnim kao EU.

"Viši nivo bezbednosti zemalja jugoistočne Evrope znači i viši nivo bezbednosti za EU", rekao je Bizjak i dodao da je do sada urađeno dosta kako bi se organizovani kriminal zaustavio, ali da je potrebno da se učini još.

On je dodao da države Balkana treba ohrabrivati da nastave te napore i da je u tome bitna i uloga EU, koja je od 2009. godine direktno podržala više od 200 projekata, a oko stotinu preko svojih agencija.

Skupu pristustvuju i predstavnik Evropola Laslo Salko i potpredsednik Grupe zemalja Saveta Evrope za borbu protiv korupcije Marin Mrčela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: