"Kosovo nije formalni uslov za EU"

Direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević izjavila je da priznanje nezavisnosti Kosova nije formalni uslov za članstvo Srbije u EU.

Izvor: B92

Nedelja, 19.09.2010.

12:14

Default images

"U EU ne postoji konsensus o tome da li Kosovo jeste država, ali postoji čvrst konsensus o tome da ceo region treba da bude uključen u proces integracija“, kaže ona.

"Ukoliko Srbija bude vodila računa samo o onome o čemu u EU nema konsensusa, a ne i o onome o čemu ima, teško će se donositi odluke u vezi sa napretkom naše zemlje ka EU“, smatra Delevićeva.

"Bolje je, kao što nam je to pokazalo usvajanje zajedničke rezolucije u Generalnoj skupštini UN, biti katalizator postizanja jedinstva unutar EU, nego stalni kamen spoticanja među članicama", ocenila je Delevićeva.

Govoreći o kandidaturi za članstvo Srbije u EU, Delević je kazala da je klima o tom pitanju poboljšana u Savetu ministara EU, ali da će sam proces od momenta kada Savet od Evropske komisiji zatraži mišljenje o kandidaturi, trajati najmanje šest do devet meseci.

Savet ministara zaseda krajem oktobra, što znači da se mišljenje Komisije u najboljem slučaju može očekivati u maju.

Delevićeva je objasnila da će Komisija, nakon što Savet ministara bude zatražio od nje mišljenje o kandidaturi Srbije, proslediti Upitnik Beogradu, koji bi trebalo da joj pomogne da oceni ostvareni nivo reformi i administrativne kapacitete sa stanovišta predstojećih pregovora o članstvu.

Prema njenim rečim,a Srbija se za taj korak već pripremala, koristeći upitnike poslate Crnoj Gori i Albaniji.

Direktorka Kancelarije za evropske integracije odgovorila je odrečno na pitanje da li je Brisel olabavio stav o hapšenju i izručenju Ratka Mladića Haškom tribunalu, kao uslovu za nastavak proces evropskih integracija.

"Ne mislim da je olabavljen stav EU prema neophodnosti hapšenja, ali mislim da je postignuta saglasnost među zemljama članicama o tome da je mera napretka u ispunjavanju obaveza izveštaj haškog tužioca Serža Bramerca. Takva saglasnost znači da nema velikih rasprava o ovom pitanju, ali ne i da se od neophodnosti hapšenja odustalo", istakla je ona.

Govoreći o godišnjem izveštaju o napretku Srbije u procesu evropske integracije, koji će Evropska komisija objaviti u novembru, Delevićeva je izrazila sumnju da će on biti kao prošlogodišnji, koji je bio "izuzetno dobar".

"Sigurna sam da ćemo imati dosta 'pluseva' u regionalnoj saradnji, primeni Prelaznog trgovinskog sporazuma, kao i u zakonodavnom procesu. Na negativnoj strani, Izveštaj će svakako ukazati na činjenicu da smo spori u formiranju zakonom predviđenih regulatornih tela, poput Komisije za zaštitu prava ponuđača ili Saveta Komisije za zaštitu konkurencije, što predstavlja primenu ranije usvojenih zakona o javnim nabavkama i zaštiti konkurencije“, kazala je ona.

Dodala je da će Komisija podsetiti i na pitanje vlasništva poslanika nad mandatima, finansiranja političkih partija i povraćaja imovine, što su bile primedbe i u prethodnim izveštajima o napretku.

Intervju u celosti možete pročitati na sajtu www.euractiv.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: