Nedelja, 19.09.2010.

12:14

"Kosovo nije formalni uslov za EU"

Direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević izjavila je da priznanje nezavisnosti Kosova nije formalni uslov za članstvo Srbije u EU.

Izvor: Beta

"Kosovo nije formalni uslov za EU" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

21 Komentari

Sortiraj po:

Milosev kum

pre 13 godina

Najgore od svega je to, sto ce istorija zabeleziti, da od Tadicevog i Ds-ovog: "I Kosovo i EU", nema ni Kosova, ali ni EU!
Porazavajuca kratkovidost, megalomanstvo i iracionalnost, politicara u Srbiji ne jenjava poslednjih 100 godina, od "ujedinjenja", do danas!
Gospodo, zasto ne kazete ovoj naciji, da ni bez ulaska u NATO (koji takodje nije formalni uslov), NIKADA necemo uci u EU?

himalajac

pre 13 godina

nije formalno, ali je NE formalno.
zasto nas lazete i ispirate mozgove?
da nije nepophodno priznati kosovo pre ulaska u EU, to bi nam naglasavali izaslanici iste koji cesto obilaze srbiju.
ako se dobro secam, juce uli prekjuce nam je komesar za prosirenje rekao da sto pre moramo da pocnemo pregovore sa pristinom da bi krenuli ka evropi... ja to nisam shvatio kao "ma jok, zaboravi kosovo, teraj dalje..." a Vi?

jedina solucija revolucija

pre 13 godina

Gospodjo Delevic nemojte da ispadate smesni, bolje cutite i pognite glavu!

Bolje objavite koliko imate zaposlenih, kolike su im plate i kakve to rezultate imate za 2 i po godine trosenja nasih para!

bane

pre 13 godina

...ali! Direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević NIJE izjavila da je priznanje nezavisnosti Kosova NEFORMALNI uslov za članstvo Srbije u EU. I to ona vrlo dobro zna kao i svi mi. A necemo potcenjivati nefomalne uslove...Sta dalje ima da se prica, ko ovde koga zavlaci?? Zasto?? Sta je krajnji cilj?? I KOSOVO I EU? Hajde da se uozbiljimo ljudi, ne potcenjujte inteligenciju glasaca tako olako...Naravno da Direktorka kancelarije ne sme niti ima mandat da tako nesto izjavljuje, ali ne zaboravimo: Vladina kancelarija je ove godine popustila u svom radu na priblizavanju EU, nekadasnji dobri djaci su poceli da kvare svoj prosek. U vecini ministarstava je stanje katastrofalno, ako je 25 resora politika moguceg, onda je ta politika krajnje nepotrebna imajuci u vidu rezultate koje donosi i kome donosi.

al

pre 13 godina

U svetu postoji jedno carstvo
U njemu caruje drugarstvo
U njemu je sve lepo, u njemu je sve nežno
U njemu se sve raduje.

Tamo su kuće od čokolade...

I to carstvo se zove EU, na nama je samo da stignemo do te kapije, udjemo unutra i onda svi naši problemi postaju prošlost. Nema nezaposlenosti, nema siromaštva, nema diskriminacije bilo kojih grupa, tako reći – komunizam! Što bi rekao Burduš, ostaje nam samo da „malo pecamo, malo spavamo, a malo – ništa!“

Stvarno je odvratno što jedan deo naše političke elite zarad svoje karijere, zarad toga što više od svega žele da postanu novi J. Kacini, pa da sad oni šetaju po svetu, drže lekcije, prave se pametni, svakako, uz ogromne plate i ostale beneficije.

„Kosovo nije uslov“. Za ime Boga, kako vas nije sramota da to kažete. To fiškalisanje (niko od nas ne traži da formalno priznamo Kosovo) je ponižavajuće potcenjivanje ljudi kojima se obraćate. Ne traže formalno priznanje, ali traže suštinsko priznavanje Kosova.

Možda bih se i složio sa njima. Možda bi ovoj zemlji, Srbiji, bilo najpametnije da vodi realnu politiku i sledi aktuelne svetske tokove, poštuje najjače autoritete i ne suprotstavlja se politici jakih. Mi nikada nismo bili partneri jakima, još manje smo bili jaki. Nikada nećemo ni biti, bilo jaki, bilo ozbiljni partneri jakima. Šta fali Luksemburžanima, Dancima? Ali, imajte hrabrosti pa to kažite. Zar je laganje evropska vrednost? Ne, gospodjo, sramota bi me bilo da idem za Vama. Imam godina koliko i Vi, i znam samo za laži političara otkad znam za sebe. Priznajem, neobično mi je žao što je osobu Vašeg obrazovanja i habitusa, pojela ambicija i žeđ za evropskom karijerom. Tužna je sudbina ove zemlje.

Neđo Dolić

pre 13 godina

Pa naravno da Kosovo nije uslov za ulazak u EU, to je pred uslov svih mogućih uslova. E sad, to ne vidi samo onaj ko ne želi da vidi, a razlozi mogu biti svakojaki, pa i sasvim prizemni - materijalni. Koliko god neko bio protivnik ulaska u EU, složiće se pre ili posle da je to surova politička realnost, bolje rečeno neminovnost. Inače sam zastupnik teorije po kojoj će se EU raspasti barem dan ranije pre nego što bismo mi u nju trebali ući. Zašto reč "surova" pa zato što se mi tu najmanje pitamo o bilo čemu (pod "mi" mislim na državu i narod), pa tako i o tome hoćemo li, kad ćemo i kako ćemo, nego će nam rešenja biti nametana etapno, i to više ili manje uz upotrebu sile, i to u najširem mogućem smislu značenja te reči. Znači nije pitanje hoćemo li nego kako ćemo, i koliko od naših interesa možemo pred tom surovom silom sačuvati i čekati. Na rešenja iznuđena upotrebom bilo koje vrste sile odgovor može biti samo čekanje za nas povoljnijih međunarodnih okolnosti, u kojima će se ista raspasti, na isti način kako su i donešena, po onoj narodnoj "kako došlo, tako ošlo". I ta činjenica treba biti naš argument pri zaštiti naših, ali i Albanskih i drugih interesa u regionu na duži vremenski period. I zato bez velikih podmetanja zarad sitnih poena, ovo je samo početak kraja. Mislim na kraj one priče započete devedesetih godina, ili bolje rečeno rušenjem Berlinskog zida. Te godine su malobrojni u Hrvatskoj plakali kada se isti rušio, dok se većina veselila. Izgleda da smo i jedni i drugi to radili sa punim pravom, barem gledano do danas. Ja sam inače zagovornik EU, ali ne bilo kakve, nego unije svih "ravnopravnih" Evropskih naroda, pa tako i Rusije, ali šta bi na to rekli Amerikanci i Nemci i.......

Bucko razmisljam

pre 13 godina

Delevićeva: Kosovo nije uslov za EU

Nije vala ni KONGO !
Vrlo dobro se zna sta su "uslovi" za clanstvo u EU a Srbija je od njihovog ispunjavanja udaljena jos jednu doooobru "SVETLOSNU GODINU" !

Marko

pre 13 godina

Srbija ne moze uci u EU pre 2022, mozda cak i kasnije. To je vremenska distanca od 12+ godina i za to vreme moze dosta toga da se dogodi, cak i formalno priznanje Kosova.

Imajuci u vidu trenutno stanje, slazem se da Srbija nece morati da prizna Kosovo.

Medjutim, sa Rezolucijom u UN-u Srbija je de facto priznala Kosovo. "Istorijski dogovor" sa EU je u tome da Srbija vise ne sprecava Kosovo da pristupi regionalnim i medjunarodnim organizacijama kao i da ce Srbija morati konstruktivno da deluje po pitanju razvoja Kosova.

Srbija ce vrlo brzo morati da prizna elemente kosovske drzavnosti kao sto su putna dokumenta, protok robe i kapitala, carinske propise, a morace i blisko da saradjuje pre svega po pitanju organizovanog kriminala ali i o istragama o ratnim zlocinima, izbeglicama, itd.

Novi pregovori o Kosovu nisu pregovori vec razgovori kako bi se postigao dijalog o otvorenim pitanjima. EU nikada nece pristati da se vode pregovori o statusu Kosova vec samo dogovori o tome kako da se unapredi kosovska drzavnost kako bi ta teritorija krenula putem prosperiteta.

Evropska Unija je shvatila da nema razvoja Kosova bez pomoci Srbije. Srbija drzi kljuc buducnosti Kosova, od toga da blokira medjunarodno priznanje, preko podrivanja stabilnosti na Kosovu kroz pitanje srpske manjine do toga da blokira prevoz robe i putnika sa Kosova prema ostalim zemljama u regionu, ukljucujuci EU.

Prema tome, pristupanje Srbije Evropskoj Uniji ce vise zavisiti od ponasanja Srbije u afirmaciji Kosova kao drzave nego od toga da li je Srbija formalno priznala Kosovo.

Duško

pre 13 godina

Kome onda da verujem, Delevićki ili ovima iz EU ? Neko ne govori istinu. Oni kažu da priznavanje Kosova, makar posredno ubrzava priključivanje Srbiji EU, a Delevićka kaže drugačije. Malo više verujem EU, lažu i oni i obmanjuju, ali manje od naših. Pogotovo što je posle svega ovoga sa Kosovom jasno da naši nas obmanjuju. A izbor šta uraditi, to je druga stvar.

Voda u usima

pre 13 godina

Postoje samo dve funkcije politicara u Srbiji.

1. Nerviranje naroda tj. guranje prsta u oko.
2. Primanje plate tj. nekoliko plata.

Iber

pre 13 godina

Nije mozda ali trebacete priznati Kosovo kao drzavu pa da budete clan EU. Kosovo se gradi sa EU standarde. I vi morate da imate tu licencu.

mario

pre 13 godina

Ljepo su vam poručili da bez riješenog pitanja Kosova nema ni ulaska u EU.
EU ne želi uvesti problem u svoje redove, naučili su iz vlastitih grešaka.

Bgd

pre 13 godina

E pa dobro ste rekli. Priznanje nije uslov, ali ako ikad udjemo u EU uci ce teritorija Srbije bez Kosova, jel tako? Koje zamlacivanje. Pa to je kao da ja necu da priznam da sam prosao na crveno svetlo, ali ipak platim kaznu za to i oduzmu mi dozvolu. Niko mene nece da tera da priznam da sam prosao na to crveno svetlo, ali ne mogu vise da vozim. Jedino sto u tim vasim teorijama mozemo da dobijemo je da Kosovo nikad ne bude medjunarodno priznato i ne moze da udje u UN, EU... Ako nam je to cilj, da zagorcamo njima zivot, to je onda druga stvar. Nek komsiji crkne krava. To bi bio moto, da istina nije malo drugacija. EU nece da primi nikog u clanstvo ko nema dobrosusedske odnose, pa sad mi to mozemo da tumacimo kako hocemo, ali cemo morati da budemo u dobrim odnosima sa takozvanim, nepostojecim ljudima u takozvanoj drzavi, ako hocemo dobrosusedske odnose. Vec to je priznavanje te drzave. Prosto mora da se bira ili jedno ili drugo.

Iber

pre 13 godina

Nije mozda ali trebacete priznati Kosovo kao drzavu pa da budete clan EU. Kosovo se gradi sa EU standarde. I vi morate da imate tu licencu.

Voda u usima

pre 13 godina

Postoje samo dve funkcije politicara u Srbiji.

1. Nerviranje naroda tj. guranje prsta u oko.
2. Primanje plate tj. nekoliko plata.

Marko

pre 13 godina

Srbija ne moze uci u EU pre 2022, mozda cak i kasnije. To je vremenska distanca od 12+ godina i za to vreme moze dosta toga da se dogodi, cak i formalno priznanje Kosova.

Imajuci u vidu trenutno stanje, slazem se da Srbija nece morati da prizna Kosovo.

Medjutim, sa Rezolucijom u UN-u Srbija je de facto priznala Kosovo. "Istorijski dogovor" sa EU je u tome da Srbija vise ne sprecava Kosovo da pristupi regionalnim i medjunarodnim organizacijama kao i da ce Srbija morati konstruktivno da deluje po pitanju razvoja Kosova.

Srbija ce vrlo brzo morati da prizna elemente kosovske drzavnosti kao sto su putna dokumenta, protok robe i kapitala, carinske propise, a morace i blisko da saradjuje pre svega po pitanju organizovanog kriminala ali i o istragama o ratnim zlocinima, izbeglicama, itd.

Novi pregovori o Kosovu nisu pregovori vec razgovori kako bi se postigao dijalog o otvorenim pitanjima. EU nikada nece pristati da se vode pregovori o statusu Kosova vec samo dogovori o tome kako da se unapredi kosovska drzavnost kako bi ta teritorija krenula putem prosperiteta.

Evropska Unija je shvatila da nema razvoja Kosova bez pomoci Srbije. Srbija drzi kljuc buducnosti Kosova, od toga da blokira medjunarodno priznanje, preko podrivanja stabilnosti na Kosovu kroz pitanje srpske manjine do toga da blokira prevoz robe i putnika sa Kosova prema ostalim zemljama u regionu, ukljucujuci EU.

Prema tome, pristupanje Srbije Evropskoj Uniji ce vise zavisiti od ponasanja Srbije u afirmaciji Kosova kao drzave nego od toga da li je Srbija formalno priznala Kosovo.

al

pre 13 godina

U svetu postoji jedno carstvo
U njemu caruje drugarstvo
U njemu je sve lepo, u njemu je sve nežno
U njemu se sve raduje.

Tamo su kuće od čokolade...

I to carstvo se zove EU, na nama je samo da stignemo do te kapije, udjemo unutra i onda svi naši problemi postaju prošlost. Nema nezaposlenosti, nema siromaštva, nema diskriminacije bilo kojih grupa, tako reći – komunizam! Što bi rekao Burduš, ostaje nam samo da „malo pecamo, malo spavamo, a malo – ništa!“

Stvarno je odvratno što jedan deo naše političke elite zarad svoje karijere, zarad toga što više od svega žele da postanu novi J. Kacini, pa da sad oni šetaju po svetu, drže lekcije, prave se pametni, svakako, uz ogromne plate i ostale beneficije.

„Kosovo nije uslov“. Za ime Boga, kako vas nije sramota da to kažete. To fiškalisanje (niko od nas ne traži da formalno priznamo Kosovo) je ponižavajuće potcenjivanje ljudi kojima se obraćate. Ne traže formalno priznanje, ali traže suštinsko priznavanje Kosova.

Možda bih se i složio sa njima. Možda bi ovoj zemlji, Srbiji, bilo najpametnije da vodi realnu politiku i sledi aktuelne svetske tokove, poštuje najjače autoritete i ne suprotstavlja se politici jakih. Mi nikada nismo bili partneri jakima, još manje smo bili jaki. Nikada nećemo ni biti, bilo jaki, bilo ozbiljni partneri jakima. Šta fali Luksemburžanima, Dancima? Ali, imajte hrabrosti pa to kažite. Zar je laganje evropska vrednost? Ne, gospodjo, sramota bi me bilo da idem za Vama. Imam godina koliko i Vi, i znam samo za laži političara otkad znam za sebe. Priznajem, neobično mi je žao što je osobu Vašeg obrazovanja i habitusa, pojela ambicija i žeđ za evropskom karijerom. Tužna je sudbina ove zemlje.

mario

pre 13 godina

Ljepo su vam poručili da bez riješenog pitanja Kosova nema ni ulaska u EU.
EU ne želi uvesti problem u svoje redove, naučili su iz vlastitih grešaka.

Bucko razmisljam

pre 13 godina

Delevićeva: Kosovo nije uslov za EU

Nije vala ni KONGO !
Vrlo dobro se zna sta su "uslovi" za clanstvo u EU a Srbija je od njihovog ispunjavanja udaljena jos jednu doooobru "SVETLOSNU GODINU" !

Bgd

pre 13 godina

E pa dobro ste rekli. Priznanje nije uslov, ali ako ikad udjemo u EU uci ce teritorija Srbije bez Kosova, jel tako? Koje zamlacivanje. Pa to je kao da ja necu da priznam da sam prosao na crveno svetlo, ali ipak platim kaznu za to i oduzmu mi dozvolu. Niko mene nece da tera da priznam da sam prosao na to crveno svetlo, ali ne mogu vise da vozim. Jedino sto u tim vasim teorijama mozemo da dobijemo je da Kosovo nikad ne bude medjunarodno priznato i ne moze da udje u UN, EU... Ako nam je to cilj, da zagorcamo njima zivot, to je onda druga stvar. Nek komsiji crkne krava. To bi bio moto, da istina nije malo drugacija. EU nece da primi nikog u clanstvo ko nema dobrosusedske odnose, pa sad mi to mozemo da tumacimo kako hocemo, ali cemo morati da budemo u dobrim odnosima sa takozvanim, nepostojecim ljudima u takozvanoj drzavi, ako hocemo dobrosusedske odnose. Vec to je priznavanje te drzave. Prosto mora da se bira ili jedno ili drugo.

jedina solucija revolucija

pre 13 godina

Gospodjo Delevic nemojte da ispadate smesni, bolje cutite i pognite glavu!

Bolje objavite koliko imate zaposlenih, kolike su im plate i kakve to rezultate imate za 2 i po godine trosenja nasih para!

Neđo Dolić

pre 13 godina

Pa naravno da Kosovo nije uslov za ulazak u EU, to je pred uslov svih mogućih uslova. E sad, to ne vidi samo onaj ko ne želi da vidi, a razlozi mogu biti svakojaki, pa i sasvim prizemni - materijalni. Koliko god neko bio protivnik ulaska u EU, složiće se pre ili posle da je to surova politička realnost, bolje rečeno neminovnost. Inače sam zastupnik teorije po kojoj će se EU raspasti barem dan ranije pre nego što bismo mi u nju trebali ući. Zašto reč "surova" pa zato što se mi tu najmanje pitamo o bilo čemu (pod "mi" mislim na državu i narod), pa tako i o tome hoćemo li, kad ćemo i kako ćemo, nego će nam rešenja biti nametana etapno, i to više ili manje uz upotrebu sile, i to u najširem mogućem smislu značenja te reči. Znači nije pitanje hoćemo li nego kako ćemo, i koliko od naših interesa možemo pred tom surovom silom sačuvati i čekati. Na rešenja iznuđena upotrebom bilo koje vrste sile odgovor može biti samo čekanje za nas povoljnijih međunarodnih okolnosti, u kojima će se ista raspasti, na isti način kako su i donešena, po onoj narodnoj "kako došlo, tako ošlo". I ta činjenica treba biti naš argument pri zaštiti naših, ali i Albanskih i drugih interesa u regionu na duži vremenski period. I zato bez velikih podmetanja zarad sitnih poena, ovo je samo početak kraja. Mislim na kraj one priče započete devedesetih godina, ili bolje rečeno rušenjem Berlinskog zida. Te godine su malobrojni u Hrvatskoj plakali kada se isti rušio, dok se većina veselila. Izgleda da smo i jedni i drugi to radili sa punim pravom, barem gledano do danas. Ja sam inače zagovornik EU, ali ne bilo kakve, nego unije svih "ravnopravnih" Evropskih naroda, pa tako i Rusije, ali šta bi na to rekli Amerikanci i Nemci i.......

Duško

pre 13 godina

Kome onda da verujem, Delevićki ili ovima iz EU ? Neko ne govori istinu. Oni kažu da priznavanje Kosova, makar posredno ubrzava priključivanje Srbiji EU, a Delevićka kaže drugačije. Malo više verujem EU, lažu i oni i obmanjuju, ali manje od naših. Pogotovo što je posle svega ovoga sa Kosovom jasno da naši nas obmanjuju. A izbor šta uraditi, to je druga stvar.

bane

pre 13 godina

...ali! Direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević NIJE izjavila da je priznanje nezavisnosti Kosova NEFORMALNI uslov za članstvo Srbije u EU. I to ona vrlo dobro zna kao i svi mi. A necemo potcenjivati nefomalne uslove...Sta dalje ima da se prica, ko ovde koga zavlaci?? Zasto?? Sta je krajnji cilj?? I KOSOVO I EU? Hajde da se uozbiljimo ljudi, ne potcenjujte inteligenciju glasaca tako olako...Naravno da Direktorka kancelarije ne sme niti ima mandat da tako nesto izjavljuje, ali ne zaboravimo: Vladina kancelarija je ove godine popustila u svom radu na priblizavanju EU, nekadasnji dobri djaci su poceli da kvare svoj prosek. U vecini ministarstava je stanje katastrofalno, ako je 25 resora politika moguceg, onda je ta politika krajnje nepotrebna imajuci u vidu rezultate koje donosi i kome donosi.

Milosev kum

pre 13 godina

Najgore od svega je to, sto ce istorija zabeleziti, da od Tadicevog i Ds-ovog: "I Kosovo i EU", nema ni Kosova, ali ni EU!
Porazavajuca kratkovidost, megalomanstvo i iracionalnost, politicara u Srbiji ne jenjava poslednjih 100 godina, od "ujedinjenja", do danas!
Gospodo, zasto ne kazete ovoj naciji, da ni bez ulaska u NATO (koji takodje nije formalni uslov), NIKADA necemo uci u EU?

himalajac

pre 13 godina

nije formalno, ali je NE formalno.
zasto nas lazete i ispirate mozgove?
da nije nepophodno priznati kosovo pre ulaska u EU, to bi nam naglasavali izaslanici iste koji cesto obilaze srbiju.
ako se dobro secam, juce uli prekjuce nam je komesar za prosirenje rekao da sto pre moramo da pocnemo pregovore sa pristinom da bi krenuli ka evropi... ja to nisam shvatio kao "ma jok, zaboravi kosovo, teraj dalje..." a Vi?

Iber

pre 13 godina

Nije mozda ali trebacete priznati Kosovo kao drzavu pa da budete clan EU. Kosovo se gradi sa EU standarde. I vi morate da imate tu licencu.

Bucko razmisljam

pre 13 godina

Delevićeva: Kosovo nije uslov za EU

Nije vala ni KONGO !
Vrlo dobro se zna sta su "uslovi" za clanstvo u EU a Srbija je od njihovog ispunjavanja udaljena jos jednu doooobru "SVETLOSNU GODINU" !

jedina solucija revolucija

pre 13 godina

Gospodjo Delevic nemojte da ispadate smesni, bolje cutite i pognite glavu!

Bolje objavite koliko imate zaposlenih, kolike su im plate i kakve to rezultate imate za 2 i po godine trosenja nasih para!

Neđo Dolić

pre 13 godina

Pa naravno da Kosovo nije uslov za ulazak u EU, to je pred uslov svih mogućih uslova. E sad, to ne vidi samo onaj ko ne želi da vidi, a razlozi mogu biti svakojaki, pa i sasvim prizemni - materijalni. Koliko god neko bio protivnik ulaska u EU, složiće se pre ili posle da je to surova politička realnost, bolje rečeno neminovnost. Inače sam zastupnik teorije po kojoj će se EU raspasti barem dan ranije pre nego što bismo mi u nju trebali ući. Zašto reč "surova" pa zato što se mi tu najmanje pitamo o bilo čemu (pod "mi" mislim na državu i narod), pa tako i o tome hoćemo li, kad ćemo i kako ćemo, nego će nam rešenja biti nametana etapno, i to više ili manje uz upotrebu sile, i to u najširem mogućem smislu značenja te reči. Znači nije pitanje hoćemo li nego kako ćemo, i koliko od naših interesa možemo pred tom surovom silom sačuvati i čekati. Na rešenja iznuđena upotrebom bilo koje vrste sile odgovor može biti samo čekanje za nas povoljnijih međunarodnih okolnosti, u kojima će se ista raspasti, na isti način kako su i donešena, po onoj narodnoj "kako došlo, tako ošlo". I ta činjenica treba biti naš argument pri zaštiti naših, ali i Albanskih i drugih interesa u regionu na duži vremenski period. I zato bez velikih podmetanja zarad sitnih poena, ovo je samo početak kraja. Mislim na kraj one priče započete devedesetih godina, ili bolje rečeno rušenjem Berlinskog zida. Te godine su malobrojni u Hrvatskoj plakali kada se isti rušio, dok se većina veselila. Izgleda da smo i jedni i drugi to radili sa punim pravom, barem gledano do danas. Ja sam inače zagovornik EU, ali ne bilo kakve, nego unije svih "ravnopravnih" Evropskih naroda, pa tako i Rusije, ali šta bi na to rekli Amerikanci i Nemci i.......

Marko

pre 13 godina

Srbija ne moze uci u EU pre 2022, mozda cak i kasnije. To je vremenska distanca od 12+ godina i za to vreme moze dosta toga da se dogodi, cak i formalno priznanje Kosova.

Imajuci u vidu trenutno stanje, slazem se da Srbija nece morati da prizna Kosovo.

Medjutim, sa Rezolucijom u UN-u Srbija je de facto priznala Kosovo. "Istorijski dogovor" sa EU je u tome da Srbija vise ne sprecava Kosovo da pristupi regionalnim i medjunarodnim organizacijama kao i da ce Srbija morati konstruktivno da deluje po pitanju razvoja Kosova.

Srbija ce vrlo brzo morati da prizna elemente kosovske drzavnosti kao sto su putna dokumenta, protok robe i kapitala, carinske propise, a morace i blisko da saradjuje pre svega po pitanju organizovanog kriminala ali i o istragama o ratnim zlocinima, izbeglicama, itd.

Novi pregovori o Kosovu nisu pregovori vec razgovori kako bi se postigao dijalog o otvorenim pitanjima. EU nikada nece pristati da se vode pregovori o statusu Kosova vec samo dogovori o tome kako da se unapredi kosovska drzavnost kako bi ta teritorija krenula putem prosperiteta.

Evropska Unija je shvatila da nema razvoja Kosova bez pomoci Srbije. Srbija drzi kljuc buducnosti Kosova, od toga da blokira medjunarodno priznanje, preko podrivanja stabilnosti na Kosovu kroz pitanje srpske manjine do toga da blokira prevoz robe i putnika sa Kosova prema ostalim zemljama u regionu, ukljucujuci EU.

Prema tome, pristupanje Srbije Evropskoj Uniji ce vise zavisiti od ponasanja Srbije u afirmaciji Kosova kao drzave nego od toga da li je Srbija formalno priznala Kosovo.

bane

pre 13 godina

...ali! Direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević NIJE izjavila da je priznanje nezavisnosti Kosova NEFORMALNI uslov za članstvo Srbije u EU. I to ona vrlo dobro zna kao i svi mi. A necemo potcenjivati nefomalne uslove...Sta dalje ima da se prica, ko ovde koga zavlaci?? Zasto?? Sta je krajnji cilj?? I KOSOVO I EU? Hajde da se uozbiljimo ljudi, ne potcenjujte inteligenciju glasaca tako olako...Naravno da Direktorka kancelarije ne sme niti ima mandat da tako nesto izjavljuje, ali ne zaboravimo: Vladina kancelarija je ove godine popustila u svom radu na priblizavanju EU, nekadasnji dobri djaci su poceli da kvare svoj prosek. U vecini ministarstava je stanje katastrofalno, ako je 25 resora politika moguceg, onda je ta politika krajnje nepotrebna imajuci u vidu rezultate koje donosi i kome donosi.

mario

pre 13 godina

Ljepo su vam poručili da bez riješenog pitanja Kosova nema ni ulaska u EU.
EU ne želi uvesti problem u svoje redove, naučili su iz vlastitih grešaka.

Bgd

pre 13 godina

E pa dobro ste rekli. Priznanje nije uslov, ali ako ikad udjemo u EU uci ce teritorija Srbije bez Kosova, jel tako? Koje zamlacivanje. Pa to je kao da ja necu da priznam da sam prosao na crveno svetlo, ali ipak platim kaznu za to i oduzmu mi dozvolu. Niko mene nece da tera da priznam da sam prosao na to crveno svetlo, ali ne mogu vise da vozim. Jedino sto u tim vasim teorijama mozemo da dobijemo je da Kosovo nikad ne bude medjunarodno priznato i ne moze da udje u UN, EU... Ako nam je to cilj, da zagorcamo njima zivot, to je onda druga stvar. Nek komsiji crkne krava. To bi bio moto, da istina nije malo drugacija. EU nece da primi nikog u clanstvo ko nema dobrosusedske odnose, pa sad mi to mozemo da tumacimo kako hocemo, ali cemo morati da budemo u dobrim odnosima sa takozvanim, nepostojecim ljudima u takozvanoj drzavi, ako hocemo dobrosusedske odnose. Vec to je priznavanje te drzave. Prosto mora da se bira ili jedno ili drugo.

Milosev kum

pre 13 godina

Najgore od svega je to, sto ce istorija zabeleziti, da od Tadicevog i Ds-ovog: "I Kosovo i EU", nema ni Kosova, ali ni EU!
Porazavajuca kratkovidost, megalomanstvo i iracionalnost, politicara u Srbiji ne jenjava poslednjih 100 godina, od "ujedinjenja", do danas!
Gospodo, zasto ne kazete ovoj naciji, da ni bez ulaska u NATO (koji takodje nije formalni uslov), NIKADA necemo uci u EU?

Duško

pre 13 godina

Kome onda da verujem, Delevićki ili ovima iz EU ? Neko ne govori istinu. Oni kažu da priznavanje Kosova, makar posredno ubrzava priključivanje Srbiji EU, a Delevićka kaže drugačije. Malo više verujem EU, lažu i oni i obmanjuju, ali manje od naših. Pogotovo što je posle svega ovoga sa Kosovom jasno da naši nas obmanjuju. A izbor šta uraditi, to je druga stvar.

Voda u usima

pre 13 godina

Postoje samo dve funkcije politicara u Srbiji.

1. Nerviranje naroda tj. guranje prsta u oko.
2. Primanje plate tj. nekoliko plata.

al

pre 13 godina

U svetu postoji jedno carstvo
U njemu caruje drugarstvo
U njemu je sve lepo, u njemu je sve nežno
U njemu se sve raduje.

Tamo su kuće od čokolade...

I to carstvo se zove EU, na nama je samo da stignemo do te kapije, udjemo unutra i onda svi naši problemi postaju prošlost. Nema nezaposlenosti, nema siromaštva, nema diskriminacije bilo kojih grupa, tako reći – komunizam! Što bi rekao Burduš, ostaje nam samo da „malo pecamo, malo spavamo, a malo – ništa!“

Stvarno je odvratno što jedan deo naše političke elite zarad svoje karijere, zarad toga što više od svega žele da postanu novi J. Kacini, pa da sad oni šetaju po svetu, drže lekcije, prave se pametni, svakako, uz ogromne plate i ostale beneficije.

„Kosovo nije uslov“. Za ime Boga, kako vas nije sramota da to kažete. To fiškalisanje (niko od nas ne traži da formalno priznamo Kosovo) je ponižavajuće potcenjivanje ljudi kojima se obraćate. Ne traže formalno priznanje, ali traže suštinsko priznavanje Kosova.

Možda bih se i složio sa njima. Možda bi ovoj zemlji, Srbiji, bilo najpametnije da vodi realnu politiku i sledi aktuelne svetske tokove, poštuje najjače autoritete i ne suprotstavlja se politici jakih. Mi nikada nismo bili partneri jakima, još manje smo bili jaki. Nikada nećemo ni biti, bilo jaki, bilo ozbiljni partneri jakima. Šta fali Luksemburžanima, Dancima? Ali, imajte hrabrosti pa to kažite. Zar je laganje evropska vrednost? Ne, gospodjo, sramota bi me bilo da idem za Vama. Imam godina koliko i Vi, i znam samo za laži političara otkad znam za sebe. Priznajem, neobično mi je žao što je osobu Vašeg obrazovanja i habitusa, pojela ambicija i žeđ za evropskom karijerom. Tužna je sudbina ove zemlje.

himalajac

pre 13 godina

nije formalno, ali je NE formalno.
zasto nas lazete i ispirate mozgove?
da nije nepophodno priznati kosovo pre ulaska u EU, to bi nam naglasavali izaslanici iste koji cesto obilaze srbiju.
ako se dobro secam, juce uli prekjuce nam je komesar za prosirenje rekao da sto pre moramo da pocnemo pregovore sa pristinom da bi krenuli ka evropi... ja to nisam shvatio kao "ma jok, zaboravi kosovo, teraj dalje..." a Vi?