Svilajnac: Sve više stranih ulagača

Sve je više stranih investitora koji u Svilajncu grade svoje fabrike. Svilajnčani čine sve kako bi njihovim predstavnicima boravak u gradu bio što prijatniji.

Izvor: B92

Subota, 14.08.2010.

10:44

Default images

U septembru u ovu opštinu iz Japana stiže i porodica budućeg menadžera Panasonika, pa restorani planiraju obuku zaposlenih za pripremanje japanskih specijaliteta.

Do kraja godine u Svilajncu će raditi 5 kompanija iz inostranstva. Najčuveniji je Panasonik koji će polovinom oktobra početi proizvodnju, a krajem naredne godine počeće izgradnja njihove fabrike.

Polovinom oktobra Panasonik će zaposliti prvih 50 od ukupno 350 radnika, a generalni direktor sa porodicom za tri nedelje stiže iz Japana i živeće u Svilajncu.

Kao dobri domaćini, u gradu se već pripremaju da gostima pruže sve ugodnosti kako bi se osećali kao kod kuće. U jednom od restorana već planiraju obuku kuvara za pripremanje japanskih specijaliteta.

Osim restorana, "Grand" ima i apartmane u kojima već stanuju menadžeri izraelskih, švajcarskih i holandskih kompanija. Za njih je napravljen i poseban jelovnik.

I vlasnici lokalnih kafića osećaju bolju atmosferu, ali i rast prometa.

Svilajnčani primećuju da se stvari u opštini menjaju nabolje, ali kažu, neće da se hvale da ne ureknu.

Građani očekuju da će biti još stranih investitora.

S obzirom na dosadašnja iskustva sa strancima, Svilajnčani se nadaju da ni prvi Japanci u Šumadiji i Pomoravlju neće imati zamerke na domaćine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: