U vrtićima besplatan engleski

Deca u svim beogradskim vrtićima od septembra će imati besplatne časove engleskog jezika, a sa mališanima će mnogo češće raditi i logopedi i fizijatri.

Izvor: B92

Utorak, 10.08.2010.

10:26

Default images

U gradskom sekretarijatu za dečju zaštitu kažu da će na ovaj način privatna obdaništa dobiti zdravu konkurenciju.

Praksa koja je do sada postojala samo u skupim, privatnim vrtićima, od jeseni će se primenjivati i u državnim obdaništima. Svi petogodišnjaci će od septembra učiti engleski, a cena časova biće uračunata u cenu boravka koju roditelji već plaćaju.

Časovi će se održavati dva puta nedeljno. Vaspitači kažu da je interesovanje roditelja veliko.

"Ono što je prednost - to je što deca u ovom uzrastu jako lako usvajaju ne samo strane jezike, već sve sadržaje koji im se nude, zato što je način na koji se s njima radi spontan i neopterećen. Deca, kada su u atmosferi među vršnjacima, u atmosferi koja je prijatna, a to je svakako vrtić, spremna su da usvoje znanja i jezik", kaže Sanja Lazović, vaspitačica u obdaništu "Vila".

Gradska sekretarka za dečju zaštitu Ljiljana Jovčić kaže da se na ideju o uvođenju logopeda i fizijatara došlo zbog loše statistike po kojoj veliki broj dece ima problem sa nepravilnim držanjem kičme ili ravnim tabanima.

Isto tako, tvrdi Jovčićeva, čak svako četvrto ili peto dete ima poremećaj govora, poput nepravilnog izgovaranja glasova ili mucanja.

"Naravno da će logopedi raditi snimanje govorno-jezičkog statusa sve dece. Intenzivno će raditi sa decom u godini pred polazak u školu kako bi se ti poremećaji ispravili, a naravno da će, ukoliko njihova sama opremljenost i kadrovi ne budu mogli da zadovolje prirodu poremećaja, oni napraviti komunikaciju sa domovima zdravlja", objasnila je ona.

Uvođenje svih ovih novina neće se odraziti na džep roditelja, jer će cena ostati ista.

Na pitanje da li to znači da će državna obdaništa postati konkurencija privatnim, gradska sekretarka kaže:

"Ja uvek mislim da je dobro da imate dobru i zdravu konkurenciju, jer dobra i zdrava konkurencija nas tera da radimo bolje i da uvodimo neke nove programe.“

"Jedina razlika u ovom trenutku je što su državna obdaništa veća i po kapacitetima i po broju dece koju imaju u grupama. Naravno da pravilnik i zakon jeste isti za sve, a roditeljima ostaje da se odluče gde je bolje da bude njihovo dete. Ono što je definitino istina jeste da su državna konukrencija privatnima u ceni smeštaja", dodala je Jovičićeva.

Ona je najavila da će u septembru u Beogradu biti otvoreno prvo obdanište u kojem će se raditi po "montesori" sistemu.

To znači da će se sa svakim detetom raditi individualno u skladu sa ličnim talentima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: