NBS sprečava veliko jačanje dinara

Narodna banka Srbije je kupila 10 miliona evra na međubankarskom deviznom tržištu da bi sprečila preveliko dnevno jačanje kursa dinara.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.08.2010.

16:48

Default images

Dinar je u jednom danu uspeo da ojača za čak 70 para. Tako će vam za jedan evro u utorak trebati 105,11 dinara po srednjem zvaničnom kursu.

Ekonomisti smatraju ovaj potez centralne banke pozitivnim, jer kako kažu, od prevelike dnevne oscilacije kursa nemaju koristi ni građani ni privreda.

Do višednevnog uzastopnog jačanja domaće valute došlo je, prema rečima ekonomista, zbog manjka priliva kapitala, ali i psiholoških faktora.

Ekonomista Miroslav Zdravković kaže da potezi Narodne banke uvek idu u pravcu sprečavanja prevelikih oscilacija kursa, ali i onemogućavanja špekulacija.

"Sada je konačno poslat signal, nakon više godina, da NBS neće dozvoliti da neko zaradi vrlo laku paru u vrlo kratkom vremenskom periodu. Što se tiče privrede i građana, šalje se dosta jak signal da neće biti izloženi prekomernim oscilacijama dinara u oba pravca", kaže on.

Ekonomista Goran Nikolić procenuje da u narednom periodu možemo očekivati stabilan kurs na sadašnjem nivou.

"Ovo je signal Narodne banke da ona smatra da je vrednost dinara od oko 106 dinara za evro takva da sa njom može da se održi planirani nivo inflacije u ovoj i u narednoj godini i da sa druge strane nije poželjno da dinar jača jer bi to moglo da ugrozi konkurentnost srpske privrede", objašnjava on. Kupovina deviza samo je jedna od mnogih mera NBS koje za cilj imaju stabilizaciju kursa. Centralna banka nedavno je povećala referentnu kamatnu stopu za 0,5 odsto kako bi sprečila prekomerno slabljenje dinara. Sadašnji kurs, prema mišljenju stručnjaka, trebalo bi da bude i podsticaj za izvoznike.

"Guverner je u prethodnih nedelju dana poslao, ovo mu je drugi jasan signal koji šalje tržištu i finansijskom sektoru. S jedne strane, sa rastom kamatne stope stavio je do znanja da je svaki dalji rast evra prema dinaru nešto što remeti ciljeve NBS, dok je, s druge strane, kupovinom evra sada stavio do znanja da neće dozvoliti spekulativno jačanje dinara", kaže Zdravković.

"Za izvoznike naravno da je dobro da imaju jedan stimulativniji kurs, ali istovremeno i jedan deo izvoznika želi stabilan kurs, tako da čini mi se da dolazimo do stabilizacije kursa, jer čini mi se da su upravo inflatorna očekivanja upravo ono što je nateralo NBS da interveniše i da spreči pre nekoliko dana da dinar pređe 107 dinara za evro. Sa druge strane, NBS smatra da dinar ne treba mnogo ni da jača jer to ugrožava konkurentnost i podstiče uvoz", smatra Nikolić.

Nikolić kaže da će kupovina deviza imati pozitivan efekat i na jačanje deviznih rezervi, ali ne u velikoj meri, jer se radi o neznatnoj količini novca u odnosu na ukupne devizne rezerve.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: