Grčka počela da vraća zajmove

Grčka je juče u potpunosti otplatila stranim i domaćim kreditorima 10-ogodišnji obligacioni zajam od 8,5 milijardi evra.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.05.2010.

11:58

Default images

Za tu otplatu su iskorišćena sredstva iz prve tranše od 20 milijardi evra koju je Grčka dobila iz paketa koji su joj odobrili Evropska unija i Međunarodni monetrani fond.

Atina sada treba da uveri investitore da je u stanju da smanji budžetski deficit sa 13,7 odsto bruto domaćeg proizvoda u 2009, na manje od tri odsto BDP u 2012. i da se vrati na finansijska tržišta radi dobijanja kredita.

Grčki premijer Jorgos Papandreu je ukazao da je Grčka morala da preduzme vanredne mere kako bio smanjila inostranu zaduženost i učvrstila poverenje investitora u tu zemlju.

"Te mere treba da nam daju vreme za ostvarenje dubljih reformi", dodao je Papandreu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

22 h

Podeli: