Četvrtak, 06.05.2010.

18:54

Tadić posetio TE "Kostolac B"

Predsednik Srbije Boris Tadić je izjavio je tokom posete TE "Kostolac B" da bez proizvodnje energenata i električne energije nema ubrzanog privrednog razvoja.

Izvor: B92

Default images

Tadić je prilikom obilaska Termoelektrane "Kostolac B" sa direktorom Draganom Jovanovićen razgovarao o uslovima i prednostima finansijskog sporazuma, koje je to preduzeće potpisalo sa partnerima iz Kine. TE "Kostolac B" i najveća kineska energetska kompanija potpisale su predugovor u vrednosti od milijardu i 250 miliona dolara.

"U tom paketu projekata se nalazi revitalizacija ovih blokova koje danas ovde gledamo, nalazi se do sada najveći ekološki projekat koji će se u elektroprovredi sprovoditi, to je postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova u ovoj elektrani, koji će sa infrastrukturnim radovima vredeti do 130 miliona evra. Kao kruna svega nalazi se projekat proširenja proizvodnje kopa Drmno, rudnika i izgradnja novog energetskog bloka“, rekao je Jovanović.

Još nije usaglašeno kolika će biti snaga novog bloka, ali sigurno neće biti manja od 350 megavati. Predsednik Srbije kaže da će od finansijskog aranžmana sa Kinom građani Srbije imaju višestruku korist.

"Hvala vam što ste rekli građanima da i ovaj naš međudržavni sporazum sa Kinom i finansijski aranžman od skoro milijardu i 250 miliona dolara obezbeđuje sigurniju budućnost za ljude u Srbiji. Ne samo ovde u Braničevskom okrugu, u Kostolcu i Požarevcu, već obezbeđuje ulaganja u nove energente, zaštitu životne sredine i nova radna mesta“, kazao je Tadić.

Potpisani ugovor podrazumeva fiksnu kamatu od tri odsto, grejs period od pet godina i rok otplate od 15 godina.

Boris Tadić: Je l' to zaduživanje opravdano, da bi građani znali?

Dragan Jovanović: Potpuno! U ovim uslovima to je potpuno opravdano zaduživanje, i sa aspekta izgradnje novog bloka sa ovim uslovima mi imamo sve fizibiliti studije, koje govore o vrlo brzoj ekonomskoj isplativosti takve investicije.

U "Kostolcu B" proizvodi se oko 15 odsto ukupne električne energije u Srbiji, iskopa se devet milona tona uglja, i proizvede šest milijardi kilovat sati električne energije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: