"Ponovo jača aktivnost vulkana"

Britanska služba za kontrolu leta izdala upozorenje da jača aktivnost vulkana na Islandu i da iz njega izlazi još vulkanske prašine koja se kreće ka Britaniji.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 20.04.2010.

00:28

Default images

Ovo upozorenje je izdato u trenutku kada se mnogi evropski aerodromi spremaju da sutra obnove letove posle pet dana blokade izazvane oblakom vulkanske prašine. Britansko nadzorno telo je navelo da će, kako je planirano, vazdušni prostor iznad Škotske ujutru biti ponovo otvoren, ali da nije sigurno da će moći da se otvori i prostor nad Severnom Irskom.

Može se očekivati deblokada vazdušnog prostora iznad nekih delova Engleske danas rano po podne, ali to verovatno neće uključiti i najveći londonski aerodrom Hitrou.

Britanske avio-kompanije su najavile da planiraju da obnove letove u utorak.

Direktor Evropske agencije za kontrolu letova "Eurokontrol” je rekao da bi vazdušni saobraćaj u Evropi trebalo da se normalizuje do četvrtka ukoliko se ponovo ne pojača izbacivanje pepela iz islandskog vulkana.

U odnosu na jučerašnju situaciju, kada je obavljeno samo 30 odsto od uobičajenog broja letova u EU "možemo očekivati da će tokom utorka biti obavljeno 10 do 15 letova više a narednog dana dodatnih oko 10 do 15 odsto", rekao je direktor Eurokontrola Bo Redeborn na konferenciji za štampu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: