Dodik: Rezolucija neće biti problem

Premijer RS Milorad Dodik izjavio je da ne veruje da će zbog usvajanja Deklaracije o Srebrenici Srbije doći do "dramatičnog problema" u odnosima Srbije i RS.

Izvor: B92

Petak, 26.03.2010.

12:50

Default images

"Ono što je potrebno jeste da se čuju argumenti i jedne i druge strane pre usvajanja tog dokumenta. Mislim da mi imamo tu vrstu dijaloga", rekao je Dodik novinarima u pauzi naučnog skupa "15 godina od Dejtonskog sporazuma".

On je kazao da nije pročitao tekst predloga Deklaracije i da ne zna njen sadržaj, navodeći da je u Bosni i Hercegovini bilo predlaganja da se slična rezolucija usvoji i u parlamentu BiH.

"Nismo glasali za tu rezoluciju zato što ona favorizuje samo jedan događaj. Naravno da je Srebrenica mesto teških zločina kojima su se bavili sudovi na različitim nivoima. Mi smatramo da to nije jedini događaj", istakao je Dodik.

Po njegovoj oceni, krivice za zločine su individualne, a prihvatajući rezoluciju u BiH na način na koji je to tražila bošnjačka strana, bila bi uvedena kolektivna odgovornost.

Govoreći o slučaju člana bivšeg ratnog predsedništva BiH Ejupa Ganića koji u Londonu čeka odluku o izručenju Srbiji ili BiH, Dodik je ponovio da ne veruje u objektivnost suda i tužilaštva BiH.

"Sud i tužilaštvo u BiH nisu uspostavljeni u skladu sa Ustavom ni Dejtonskim sporazumom", kazao je premijer RS, navodeći da su do sada imali isključivo političku ulogu.

Zločini nad Srbima u BiH su ostali marginalna stvar, a to potvrđuje činjenica da do sada nije bilo nikakvog procesuiranja Ejupa Ganića za zločin u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, iako, kako je ocenio Dodik, postoje konkretni dokazi njegove umešanosti.

"Na objektivnost suda i tužilaštva BiH na može da se računa. Oni se nisu pokazali kao mesto objektivne presude kao što to čine pravosudni organi Srbije", rekao je premijer RS.

Prema njegovoj oceni, pravosudni organi Srbije imali su moći da procesuiraju zločine koje su počinili pripadnici paravojne jedinice Škorpioni u Srebrenici.

"Još nismo videli da je jedan visoko pozicionirani Bošnjak pred sudovima komandno odgovarao za zločine pred sudovima BiH", kazao je Dodik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: