Evropski parlament osudio Kubu

Evropski parlament osudio je Kubu zbog "surove smrti koja se mogla izbeći" kubanskog disidenta Orlanda Sapate Tamaja koji je umro nakon štrajka glađu.

Izvor: B92

Petak, 12.03.2010.

00:32

Default images

EP je pozvao Kubu da oslobodi političke zatvorenike i pozvao visoku predstavnicu za spoljnu politiku Ketrin Ešton da izvrši pritisak na kubanske vlasti kako bi sprovele mirnu tranziciju ka višepartijskoj demokratiji. Poslanici su sa 509 glasova za, 30 protiv i 14 uzdržanih usvojili rezoluciju u kojoj se navodi da je "surova smrt" Sapate Tapaja "mogla da se izbegne".

Sapato Tamaja je 23. februara umro u zatvoru, posle 83-dnevnog štrajka glađu.

Još jedan kubanski opozicionar, slobodni novinar Giljermo Farinas, počeo je 24. februara štrajk glađu i rekao da će protest nastaviti do smrti ukoliko vlasti ne pristanu da oslobode 26 političkih zatvorenika lošeg zdravstvenog stanja.

EP je saopštio da je posebno zabrinut zbog Farinasa, ocenivši njegovo stanje kao "alarmantno".

"Ne možemo da dopustimo još jednu smrt na Kubi. Upućujemo poziv da se odmah oslobode svi politički zatvorenici", rekao je predsedavajući EP-a Ježi Buzek.

Kuba, koja se nadala boljim odnosima sa EU po dolasku Španije na mesto zemlje predsedavajuće Uniji, osudila je glasanje evroposlanika
kao "licemerno i pogrešno".

"Evropski parlament je posle sumnjive rasprave, manipulišući osećanjima, izvrćući činjenice, obmanjujući ljude i zamagljujući stvarnost, usvojio rezoluciju kojom se naša zemlja osuđuje", navodi se u deklaraciji koju je usvojio kubanski parlament.

U kubanskim zatvorima, prema procenama organizacija za zaštitu ljudskih prava, ima oko 200 političkih zatvorenika.

Kubanske vlasti disidente smatraju plaćenicima Vašingtona i tvrde da većinu, uključujući i Sapatu Tamaja i Farinasa, čine obični kriminalci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: