Fajonova: Podrška kandidaturi

Poslanica EP Tanja Fajon ocenjuje da će građani Srbije "možda već ove godine imati razloga za novo slavlje" kada je reč o evropskim integracijama.

Izvor: B92

Petak, 18.12.2009.

12:26

Default images

"Moj osećaj je da će Srbija nakon ove "lude noći za beli Šengen“ uskoro imati nov razlog za slavlje. Slovenija je podržala podnošenje kandidature Srbije za članstvo u EU, pa mislim da ćete imati možda već ove godine razlog za novo slavlje", rekla je Tanja Fajon. Ona je rekla da je "uverena da će srpske vlasti znati kada je najbolje vreme da podnesu kandidaturu".

"Ja bih podržala kandidaturu uskoro, verovatno već sledećih dana. Mislim da postoji podrška više od 20 zemalja u EU, barem toliko. Mislim da bi vlasti samo trebalo da znaju kada je najbolji trenutak", rekla je Tanja Fajon.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić nije, međutim, ništa rekao o datumu mogućeg podnošenja kandidature.

On je kazao samo da "Republika Srbija veoma ozbiljno razmatra tu mogućnost i veoma brzo ćemo doneti takvu odluku".

Đelić je istakao da "se na administrativnom nivou Srbija sprema da bude zemlja koja će brzo proći put od podnošenja zahteva za članstvo do dobijanja formalnog statusa kandidata".

On je naveo da za to postoje dva razloga - Evropska komisija je odlučila da prizna kao primenu prelaznog sporazuma sve što je Srbija radila od početka 2009, a drugi aspekt je primanje i odgovor na jedan veoma obiman upitnik sa više od 4.000 pitanja koji razmatra kapacitet zemlje da bude zemlja kandidat.

Prema njegovim rečima, susedne zemlje dostavile su Srbiji one upitnike koje su oni dobili.

"Mi smo ih podelili i u ovom momentu svi delovi naše administracije se pripremaju da daju odgovore na taj uptinik što je moguće pre."

On je izrazio uverenje da će Srbija "veoma efikasno ispunjavati i sve uslove pred njom da bi mogla da dođe do statusa kandidata".

"Za Crnu Goru je bilo potrebno dve godine da proputuje od momenta podnošenja zahteva za članstvo do mogućeg dobijanja statusa kandidata. Ja sam siguran da će put Srbije biti brži", rekao je Đelić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: