Tadić: Kandidatura kad bude vreme

Srbija će podneti kandidaturu za članstvo u EU kada proceni da će takav potez biti dočekan raširenih ruku a to vreme nije daleko, smatra Boris Tadić.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 15.12.2009.

18:39

Default images

"To vreme je blizu. Dovoljno sam vam rekao", rekao je Tadić u Skupštine Srbije na konferenciji "EU i Ugovor iz Lisabona: Nova šansa za Srbiju". Tadić je kazao i da Srbija maksimalno sarađuje s Haškim tribunalom i da bi to činila i kada to ne bi bio uslov za nastavak EU integracija.

Tadić je rekao da je Srbija odlučna da nastavi saradnju sa Haškim tribunalom "jer, to činimo zbog sebe i to je element pretpostavke pomirenja na prostoru bivše Jugoslavije".

Predsednik Srbije rekkao je da se nada da će evropski parlamenti uskoro ratifikovati Sprazum o stabilizaiciji i pridruživanju.

"Odmrzavanje Predlaznog trgovinskog sporazuma biće značajan za privredni razvoj Srbije, jer će on biti oslonac za međunarodne investitore, koji će Srbiju ubuduće procenjivati sa višim rejtingom", rekao je on.

Prema Tadićevim rečima, saradnja sa Haškim sudom nije jedina obaveza Srbije, ako želi da se priključi evropskoj porodici, jer nakon reformi pravosuđa slede reforme administrativnog sistema i struktura bezbednosti.

Za ljude u sektoru bezbednosti Tadić je izjavio da su najzaslužniji što je poslednji izveštaj haškog tužioca Serža Bramerca bio tako pozitivan.

“Naš nivo saradnje sa Haškim tribunalom je maksimalan. Biće maksimalna i bio bi čak i kada EU ne bi postavljala uslov saradnje zato što to činimo zbog nas a ne zbog evropskih država i Haškog tribunala. Zbog nas i naših suseda jer je dovršetak saradnje elementarna pretpostavka uspostvaljanja poverenja i novog normalnog sistema vrednosti u reghionu u kome živimo”, rekao je Tadić.

Predsednik Srbije će ovo, tvrdi, ponoviti i holandskom ministru spoljnih poslova Maksimu Ferhagenu koji u posetu Srbiji dolazi u sredu.

Na konferenciji "EU i ugovor iz Lisabona: Nova šansa za Srbiju" govorio je između ostalih i predsednik švedskog ministrstva spoljnih poslova Frenk Belfrage koji je kazao da će Lisabonski sporazum omogućiti prijem novih članica u Uniju i njeno bolje funkiconisanje.

On je ponovio da se Švedska zalaže za proširenje Evropske unije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: