BiH o evrointegracijama 12.novembra

Predsednik SDA Sulejman Tihić zakazao je za 12. novembar sastanak na kojem će se,uz prisustvo predstavnika SAD i EU, razgovarati o procesu evro-integracija BiH.

Izvor: FoNet, Tanjug

Nedelja, 08.11.2009.

15:13

Default images

Na sastanku se očekuje prisustvo lidera sedam političkih stranaka BIH, koje učestvuju u "butmirskom procesu". Kako prenosi Radio „Dojče vele“, glavna tema tog susreta biće ustavne promene i nastavak "butmirskog procesa".

Predsednik SNSD i premijer Republike Srpske (RS) Milorad Dodik najavio je da će doći na sastanak.

"Prihvatamo razgovore. Razgovori domaćih aktera nisu sporni. Sporno je kad vam stranci sednu za sto, donesu predloge, konzerviraju i vode sastanak. Ja to kažem i njima na zatvorenim sastancima, a kažem i javno", izjavio je Dodik.

Premijer RS je ponovio da je za njega neprihvatljiv "butmirski papir", koji su ponudili ekspertski timovi SAD i EU.

Kada je reč o viznoj liberalizaciji, Dodik je izjavio da je BiH ispunila 95 odsto obaveza, "što je više nego što su bile ispunile Crna Gora i Srbija kada su pre šest meseci dobile saglasnost za bezvizni režim".

Predsednik HDZ 1990 Božo Ljubić rekao je da će se odazvati Tihićevom pozivu, ukoliko dođu svi pozvani, uključujući i predstavnike EU i SAD.

Na pitanje zašto se nije odazvao nedavnom pozivu Dodika, Ljubić je rekao da taj sastanak nije uključivao predstavnike međunarodne zajednice i da, samim tim, nije isti kao ovaj koji saziva predsednik SDA.

On je dodao da je u vreme "banjalučkog" sastanka imao i obaveze oko stranačkog Sabora.

U HDZ BiH još nisu mogli da daju informacije da li će ta stranka učestvovati na sastanku.

Silajdžić ne dolazi na sastanak

Predsednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu Haris Silajdžić neće prisustvovati sastanku lidera političkih stranaka koji je inicirao predsednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić, saopštila je ta partija.

U saopštenju se navodi da Stranka za BiH smatra da bi ovaj susret predstavljao oživljavanje tzv. prudskog procesa, koji je pitanja ustavnih reformi, državne imovine i druga važna pitanja u BiH iz institucionalnih okvira i sa pravnog terena izveo na prostor političke trgovine.

To može imati dalekosežne štetne posledice za državu BiH, posebno kada su u pitanju entitetsko glasanje, državna imovina i primena aneksa 7. i 9. Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Stranka za BiH smatra da ovakve inicijative predstavljaju samo "bacanje prašine u oči javnosti", dok u biti idu u susret željama Milorada Dodika i njegovom nastojanju da iz konstruktivnih ustavno-političkih aranžmana isključi učešće i doprinos prijatelja BiH iz međunarodne zajednice.

"Umesto ovakve inicijative gospodin Tihić bi, kao član rukovodstva Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, trebao da sva ova pitanja zadrži u institucijama sistema i da ih stavi u funkciju delovanja Komisije za ustavne promene parlamenta BiH", kaže se u saopštenju.

Stranka za BiH navodi da će i dalje aktivno podržavati "Butmirski proces" i u njemu učestvovati, sa ciljem da se podrže reforme koje će BiH učiniti funkcionalnom državom sa potrebnim kapacitetom koji će joj omogućiti uključenje u evro-atlantske integracije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: