Nestaju snegovi Kilimandžara

Sneg na vrnu Kilimandžaro uskoro bi mogao da nestane budući da se ubrzano topi, navodi se u studiji grupe naučnika iz SAD.

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.11.2009.

21:46

Default images

Oko 85 odsto leda koji se nalazio na najvišem vrhu Afrike, Kilimandžaru 1912. godine nestao je do 2007, navode naučnici predvođeni paleoklimatologom Loni Tompson s Univerziteta države Ohajo u studiji koja će biti objavljena u časopisu američke Nacionalne akademije nauka.Istraživači su naveli i da, ako se nastave trenutni uslovi, "ledena polja na vrhu Kilimandžara neće opstati".

Oba glečera na Kilimandžaru se smanjuju kako se led na njihovim ivicama topi i stanjuje, ustanovili su istraživači.

Oni su naveli da se između 2000. i 2007. godine severno ledeno polje istanjilo za 1,9 metara, a južno ledeno polje za 5,1 metara.

Slične promene su zabeležene i na drugim afričkim planinama , Kenija i Ruvenzori, kao i na glečerima u Južnoj Americi i na Himaljima.

"Činjenica da tako mnogo glečera u tropskim i subtropskim predelima pokazuju slično reagovanje ukazuje na podležeći zajednički uzrok", rekao je vođa istraživačkog tima, paleoklimatolog Loni Tompson s Univerziteta države Ohajo.

Ona je dodala da se zabeležene promene mogu delomično objasniti povećanjem temperature blizu površine Zemlje, zajedno s još većim povećanjem između srednje i gornje tropske troposfere, što je primećeno prethodnih decenija.

Prema studiji, promene u oblačnosti i snežnim padavima mogu takođe biti uzroci, mada su oni manje značajni.

Za poređenje oblasti pokrivenih ledom istraživači su koristili mape glečera zasnovane na fotografijama iz 1912. i 1952. godine, kao i satelitskim snimcima iz 1976. i 1989. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: