Novi slučajevi obolelih od H1N1

Novi slučajevi obolelih od virusa novog gripa u Srbiji. Četvoro ljudi obolelo u Novom Sadu, dvoje u Čačku, a jedna osoba u Pirotu.

Izvor: B92, Tanjug

Nedelja, 01.11.2009.

10:53

Default images

U Klinički centar Vojvodine primljene su četiri osobe sa simptomima novog gripa i njihovo stanje je stabilno, izjavio je načelnik Klinike za infektivne bolesti te zdravstvene ustanove dr Zoran Vukadinov. "Kod troje pacijenata potvrđen je virus H1N1, a kod četvrtog, primljenog danas, neće se ni raditi laboratorijska analiza u Torlaku, jer je jasno da je i on zaražen.

Radi se o rođenom bratu pacijentkinje primljene još u petak, a ima i potpuno iste teskobe - visoku temperaturu, otežano disanje i bolove u mišićima i zglobovima", rekao je dr Vukadinov. Prema njegovim rečima, kod sva četiri nova bolesnika primenjuje se specifična antivirusna terapija i posle 24 sata nije bilo više potrebe za veštačkom ventilacijom.

Poslednji broj potvrđenih slučajeva zaraze novim gripom koji je saopšten iz Instituta Torlak je 162 oblelih.

Dr Nada Milić, članica radne grupe za praćenje pandemije novog gripa izjavila je za B92 da većina pacijenata boluje od lakšeg oblika gripa i da je upućena na kućno lečenje.

Stanje troje pacijenata u Kragujevcu i Užicu, koji su priključeni na respiratore i dalje je teško.

Premijer Mirko Cvetković i ministri zdravlja i prosvete Tomica Milosavljević i Žarko Obradović razgovaraće sutra sa članovima Radne grupe za pandemiju gripa o merama koje se sprovode protiv širenja novog gripa.

Prvi slučaj Novog gripa zabeležen je i u Pirotu. Obolela je dvadesetdvogodišnja devojka i ona je puštena na kućno lečenje.

U međuvremenu povećao se broj obolelih u regionu Čačka. Epidemiolog tamošnjeg Zavoda za javno zdravlje Ana Mišović kaže da su zabeležena još dva slučaja. Za 33 osobe u Čačku sumnja se da su zaražene novim gripom.

"Od tog broja troje pacijenata je u teškom stanju, na respiratorima. Dvoje pacijenata je u Kragujevcu, a jedan u Užicu", rekla je Milićeva.

"Dvojica muškaraca koji su hospitalizovani u Užicu i Kragujevcu su u teškom stanju, dok je devojka u kragujevačkom Kliničkom centru stabilno i dobro", kazala je ona.

Kada je reč o obolelima koji su smešteni u kragujevački Klinički centar, zdravstveno stanje devojke je bolje, dok je pedesetogodišnji muškarac iz Čačka u veoma teškom stanju, kaže načelnik kragujevačke Infektivne klinike Zoran Todorović.

“Parametri koji se aktivno i intenzivno prate, govoreći o funkcijama njenih vitalnih organa, su u znaku poboljšanja, što nam daje za pravo da pozitivno razmišljamo u smislu prognoze i daljeg toga bolesti“, kaže Todorović.

“Drugi pacijent, pacijent iz Čačka, kod koga je dijagnoza praktično sinoć potvrđena izolacijom virusa, on je i pri dolasku bio u teškom zdravstvnom stanju i u tom teškom stanju se i dalje održava i u ovom trtenutku je nezahvalno bilo šta govoriti o daljem toku i prognozi ovog oboljenja kod njega“, kaže on.

Todorović je naveo i da je u poslednja dva dana u kragujevačkom kliničkom centru hospitalizovano još 7 osoba, za koje se sumnjalo da su oboleli od gripa.

Međutim, ispostavilo se da je reč ili o lakšim slučajevima ili o virusu običnog gripa, pa su oni pušteni na kućno lečenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: