VSS o potvrđivanju kazne Ulemeku

Vrhovni sud saopštio je da su navodi medija o odluci tog suda o predmetu protiv okrivljenih za ubistvo premijera Zorana Đinđića "proizvoljna nagađanja”.

Izvor: Beta, Blic

Subota, 17.10.2009.

01:10

Default images

"Povodom teksta koji je objavljen u dnevnom listu 'Blicu', u kojem se navodi da je Vrhovni sud Srbije 'odlučio da potvrdi maksimalne kazne Ulemeku i Jovanoviću, čime je okončan najvažniji sudski proces u Srbiji', Vrhovni sud Srbije obaveštava javnost da su navodi iz tog teksta samo proizvoljna nagađanja i spekulacije", navodi se u saopštenju suda.

Kako se navodi, jedino je tačno da je veće Vrhovnog suda, koje postupa u predmetu, održalo javnu sednicu, na kojoj je razmatralo žalbe na drugostepenu presudu protiv okrivljenih za ubistvo premijera Zorana Đinđića, ali su nagađanja u medijima o odluci Veća "preuranjena, proizvoljna i protivna novim odredbama Krivičnog zakona".

"Vrhovni sud Srbije obaveštava građane da će i u ovom predmetu, kao i u svim slučajevima za koje je javnost posebno zainteresovana, objaviti odluku u sredstvima javnog informisanja, u skladu sa zakonom, kada se završi većanje i glasanje sudija, članova sudskog veća, a pismeni otpravak odluke izađe iz suda", navodi se u saopštenju.

Pozivajući se na neimenovani izvor, "Blic" je objavio da je Vrhovni sud Srbije odlučio da potvrdi kazne od po 40 godina zatvora Miloradu Ulemeku (41) i Zvezdanu Jovanoviću (44) zbog ubistva premijera Zorana Đinđića.

Prema navodima dnevnika, sedmočlano sudsko veće odbilo je žalbe branilaca Ulemeka i Jovanovića ocenjujući ih kao neosnovane, pa će njih dvojica morati da odsluže kazne zatvora, jer više nemaju pravo žalbe.

Ulemek i Jovanović su pred Specijalnim sudom prvostepeno osuđeni na po 40 godina zatvora i Vrhovni sud je u drugom stepenu potvrdio te kazne.

Pravo na suđenje u trećem stepenu imaju optuženi kojima je izrečena maksimalna kazna. Ulemek je osuđen kao organizator ubistva, a Jovanović kao neposredni izvršilac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: