Đelić: Srbija teži kandidaturi

Srbija teži da, u dogovoru sa evropskim partnerima, podnese kandidaturu za člansto u EU do kraja godine, kaže potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić.

Izvor: B92

Petak, 16.10.2009.

08:13

Default images

On je na okruglom stolu s predstavnicima Vlade Srbije u organizaciji Ekonomist medija grupe, ocenio da odličan izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u 2009. predstavlja dobru osnovu da se u decembru podnese zahteva za status kandidata u EU.

"Podnošenje kanditature je pitanje za decembar", kazao je potredsednik Vlade Srbije.

Đelić je naveo da će, ako na evropskom samitu u decembru bude doneta odluka da EU primeni Sporazum o stabilizaciji i pridruženju sa Srbijom, zahtev za kandidaturu "doći sam po sebi".

On je naglasio da će se ukoliko do toga ne dođe, Srbija konusultovati sa evropskim partnerima o podnošenju zahteva za kandidaturu u EU.

"Do tada nastavljamo saradnju s Haškim tribunalom i posvećujemo se evropskim integracijama", kazao je Đelić.

Potpredsednik Vlade Srbije naveo je su prihodi od carina Srbije zbog jednostrane primene Prelaznog trovinsko sporazuma sa EU manji za 70 miliona evra.

Đelić je kazao i da će carinski prihodi zbog toga u 2010. godini biti oko 145 miliona evra manji, ali je naglasio da će uštede izvoznika zbog primene tog sporazuma i CEFTA biti šest puta veće od smanjenja carinskih prihoda.

Podsetimo, Evropska komisija je u svom poslednjem izveštaju o napretku zemalja zapadnog Balkana ka Evropskoj uniji, pozvala zemlje članice da deblokiraju primenu Prelaznog trgovinskog sporazuma EU i Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: