Slučaj Bitići: Oslobođajuća presuda

Veće za ratne zločine u Beogradu oslobodilo je krivice Sretena Popovića i Miloša Stojanovića na suđenju za pomaganje u ubistvu braće Bitići 1999. godine.

Izvor: B92

Utorak, 22.09.2009.

00:53

Default images

Obrazlažući oslobađajuću presudu Popoviću i Stojanoviću, predsedavajući sudskog veća Vesko Krstajić rekao je da "radnje opisane u preciziranoj optužnici od 3. septembra tokom dokaznog postupka nisu dokazane". Tužilaštvo najavljuje žalbu, a izricanju presude prisustvovali su i predstavnici ambasade SAD u Beogradu koji nisu želeli da komentarišu odluku suda.

Ozarena lica i pozivi na slavlje, nakon što je sud doneo oslobađajuću presudu, navodeći da u postupku nisu dokazani navodi optužnice protiv Stojanovića i Popovića.

Izmenjenom optužnicom tužilaštvo ih je, umesto kao saizvršioce ubistva, teretilo da su uskratili pravo na suđenje i mučili Mehmeta, Ilija i Agrona Bitići.

Predsedavajući sudskog veća Vesko Krstajić je naglasio da je u izmenjenoj optužnici izostavljena ranija kvalifikacija "saizvršioci u ubistvu" koja je Popovića i Stojanovića teretila za pomaganje u ubistvu.

"Nakon oko 50 i više saslušanih svedoka i veštaka došli smo do zaključka da ne stoje radnje koje se njima stavljaju na teret", naveo je Krstajić. On je naveo da su braća Bitići imala status ratnih zarobljenika i da u tom slučaju ne može biti govora o njihovom protivpravnom hapšenju ispred zatvora u Prokuplju što se dvojici optuženih stavlja na teret.

"Za to nema nijednog dokaza jer je jasno da su okrivljeni braću Bitići, po naredbi generala Vlastimira Đorđevića, predali radnicima MUP-a, te nisu mogli znati kakva je njihova buduća sudbina. Jasno je da i policija ni istražni sudija nisu utvrdili ko je, kada i s kojim motivom ubio braću Bitići", kaže Božo Prelević, advokat Sretena Popovića i Miloša Stojanovića.

Braća Bitići bili su pripadnici "Atlantske brigade", koja je bila pod komandom OVK. Uhapšeni su u junu 1999. zbog ilegalnog ulaska u Jugoslaviju i osuđeni na 15 dana zatvora. Nakon što su izdržali kaznu pripadnici MUP-a odveli su ih u Petrovo selo, gde su ubijeni 9. jula.

Njihovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici u tom mestu 2001. godine.

Tokom suđenja saslušan je i tadašnji načelnik resora javne bezbednosti Vlastimir Đorđević, koji je svedočio video linkom iz Haga.

Pred sudom se pojavio i načelnik obuke u nastavnom centru Petrovo Selo Goran Radosaljević Guri, koji je rekao da je u vreme ubistva bio na odsustvu i da je Đorđević izdao nalog njegovom pomoćniku da Bitići budu prebačeni u Petrovo Selo.

O slučaju je trebalo da svedoči i komandant JSO Milorad Ulemek Legija koji je to odbio bez objašnjenja.

Tužilaštvo za ratne zločine nije zadovoljno isrečenom presudom i najavilo je žalbu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: